Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikmakarna med rörande uppträdande: "Hela Almedalen skulle ha behövt vara här"

På torsdagskvällen uppträdde Musikmakarna i Visby domkyrka, mitt under brinnande Almedalsvecka. Uppträdandet lämnade stort avtryck.

Annons

Musikmakarna stannade kvar på scenen i drygt en timme efter att de var färdiga. De lämnade först när kvinnan som skulle låsa kyrkan stod och skramlade med nycklarna.

– Folk kom fram och någon sa: "Det här var ju fantastiskt. Hela Almedalen skulle ha behövt vara på det här." Det var så många som kom fram så jag hann inte riktigt prata med alla, säger Musikmakarnas rektor Ulla Sjöström.

Musikmakarna framförde sitt projekt "Musik och människor". Låttexterna skrevs sedan studenter vid Musikmakarna intervjuade ensamkommande flyktingar om deras liv och flykt. Musikmakarna uppträdde i Visby domkyrka istället för Sverigedemokraterna.

David Kjellstrand och Rebecka Granrot sjunger låten

En hög med begagnade flytvästar låg framför artisterna. Flytvästarna kommer från Lesbos i Grekland och varje flytväst representerar en ensamkommande som har kommit till Visby. På varje flytväst satt ett pappersark med ett foto på den ungdom som ska ha burit just denna flytväst, intill dennes berättelse. Flytvästarna har kyrkan fått från United Rescue.

– Det var så otroligt rörande ihop med låtarna. De låg där som en hög framför deras fötter, säger Sjöström.

Flytvästarna tillhör en tillfällig utställning i sommarentrén till Visby domkyrka. På flera av västarna finns en bild på, och en berättelse från, den flykting som ska ha burit just denna väst.

Många var positiva efter föreställningen. En politiker från Centerpartiet kom fram för att prata efteråt.

– Jag tror att jag representerar alla politiker här, men det här borde alla politiska partier ha varit på, ska han ha sagt till artisterna.

När Musikmakarna uppträdde i Örnsköldsvik var prinsessan Sofia på plats och även prinsessan hyllade föreställningen.

David Kjellstrand, Hanna Westlin, Matilda Rylander, Linn Thorstensson, Varpu Otonkoski, Madelene Eliasson och Rebecka Granrot sjunger introduktionslåten

Under kvällen i Almedalen satt ett hundratal personer i publiken, vilket var mer än övriga kvällar i kyrkan.

– Bara man promenerar genom stan bort mot domkyrkan passerar man barer, restauranger, evenemang och musik i varje hörn, så de tyckte att det var jättebra att det kom drygt hundra, säger Sjöström.

Efter föreställningen hade arrangörerna egentligen bara en fråga till Musikmakarna: Hur tar vi det här vidare?

– Vi har suttit och diskuterat lite om vi kan göra någonting årligt här i Almedalen, men vi har bara pratat om det löst, säger Sjöström.

När Musikmakarna uppträdde i Örnsköldsvik sände Allehanda live. Se föreställningen här.

Mer läsning

Annons