Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mångfald och framåtanda på dans- och spelstämma i Anundsjö: "Alla ska känna sig välkomna"

Spontan dans och musik förväntas fylla Anundsjö. "Jag hoppas att det kommer stå människor och spela överallt," säger Anders Eriksson som är med och arrangerar stämman.

Annons

Folkmusikgruppen Homecraft kommer att spela på dans- och spelstämman i Anundsjö.

Det är första gången som stämman anordnas i Anundsjö i Örnsköldsvik. Bakom arrangemanget står Örnsköldsviks folkmusikförening, Anundsjöringen, Nolagillet och Anundsjö hembygdsförening. De hoppas på mycket folk.

– Jag hoppas förstås att hela Örnsköldsvik och alla bybor i hela Ångermanland kommer, säger Anders Eriksson som är en av de som arrangerar.

Han berättar att de fokuserat på ett nytt och lite fräschare grepp på stämman. De har fokuserat mer på dans och försökt ta in människor med olika erfarenheter, instrument och kulturer för att skapa mångfald och bredd. Dessutom ska det ordnas med bussar ifrån grannbyn Mellansel för att göra det lättare för människor att närvara.

– Precis alla ska känna sig välkomna. En behöver inte vara spelman för att komma, det här är en folkfest, säger Anders Eriksson.

Musiker kommer från hela Norrland och de flesta riksspelmännen från Ångermanland kommer att närvara. Anders Eriksson är själv spelman och berättar att han vill bevara traditionerna kring folkmusiken.

– Jag vill att de folkliga traditionerna ska överleva och finnas kvar. Jag hoppas att många nyfikna människor ska komma och uppleva någonting med oss, säger han.

Inför stämman har arrangörerna planerat för att ge utrymme åt flera områden. Det kommer att finnas prova på-kurser och barnteater på dagen och för kvällen är det planerat att både ställa musiker på scen och ge utrymme för spontant spel på området.

– Vi kallar det för buskdans. Det är ett stort område så jag hoppas att det blir många spontana möten och att det kommer stå människor och spela överallt, säger han.

Mer läsning

Annons