Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsert med bredd i kyrkan

/
  • Kjell Lönnå gästade Sollefteå kyrka tillsammans med Sundsvalls Kammarkör.
  • Mellansnacket sträckte sig från ämnen som associationer och Jussi Björling till entusiasm och trädland.

I lördags var det dags för Svenska kyrkans återkommande händelse, Månadens konsert.
Kjell Lönnå och Sundsvalls Kammarkör förärade Sollefteåborna med vacker musik av olika genrer.

Annons

Läkarmissionen var de som dragit i trådarna och arrangerat konserten, den inleddes med klockringning och några korta välkomstord av komminister Henrik Domeij.

– Det är tredje gången på kort tid jag är i Sollefteå med en av mina körer, berättade kvällens 77-åriga affischnamn och förklarade att han varit till staden med både manskören, damkören och nu mixkören Sundsvalls Kammarkör.

På lördagseftermiddagen hade närmare 40 körmedlemmar följt med Lönnå till Sollefteå kyrka där de framförde sånger från vitt skilda genrer.

– Det är en brokig skara sånger som alla hyllar Herren, sammanfattade Kjell Lönnå när han berättat om hur han inte tyckte att körer bara behövde sjunga typiska körmusik.

Sångerna spände från sorgsenhet och längtan till humoristiskt och glatt. De framförde både sololåtar och körsånger, bland annat You Raise Me Up, Kung Liljekonvalje av Dungen, Var är du min vän och I ditt hjärta finns musiken kvar. De framförde också en låt från Uganda som handlade om Jesus och en nedskriven bön från 1300-talets Umbrien, som ligger i Italien.

En av de mer humoristiska låtarna de framförde hade Lönnå själv skrivit, eftersom han tyckte att vi skulle vara stolta över att bo i trädlandet. Hyllningsramsan handlade om kottar, löv, barr, timmer och massa. Kören härmade motorsågar och brak av träd som faller och liksom efter de andra sångerna fick de rungande applåder.

Sollefteå kyrka var fylld till två tredjedelar av en mestadels grånad publik, men de fick njuta av en vacker konsert och en lektion i association där Lönnå spelade några korta bitar ur olika låtar.

– Visst känner ni att det luktar lussekatter? undrade han glatt när han spelat lite av Sankta Lucia.

Text & foto: Marielle Sundin

Mer läsning

Annons