Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kingen tar rocken till Västernorrland

Rocken kom till Sveg 1956.
Nu tar Torgny "Kingen" Karlsson rocken till hela Sverige med sin föreställning.
I Västernorrland blir det hela fyra shower – i Örnsköldsvik, Timrå, Sundsvall och Ljungaverk.

Annons

Det började som en bok om ursprunget till Svegs rock’n’roll-scen, och blev i januari 2013 en dokumentär på SVT. Nu har den förvandlats till en föreställning i samarbete med Riksteatern där Torgny "Kingen" Karlsson och hans tremannaband hyllar rock’n’roll-historien med klassiker från 50-, 60- och 70-talen.

Ett par veckor innan premiären av "När Rocken kom till Sveg" var alla biljetter slutsålda och flera av de övriga stoppen på den stora turnén redan sålt merparten av sina biljetter.

– Det känns skitbra. De två första var mer än slutsålt och det var ett jäkla tryck. Jag hade inte förväntat mig utsålt en måndag i Storuman, säger Kingen.

Torgny Karlsson växte upp i Sveg och boken han skrev beskriver fenomenet att så många från bygden var ute och spelade i världen. Han ville titta tillbaka för att se hur allt började.

– Det som låg närmast för mig var rockprylen. De var väldigt snabba att snappa upp det här. Jag har intervjuat folk i Jämtland och Härjedalen och de berättar att en Elvis-skiva kunde finnas i Sveg men inte i Östersund, säger Torgny Karlsson.

Första idén var att bygga upp boken kring olika kapitel kring historierna, men personer kring honom tryckte på att han borde skriva vad han gjort själv.

– Jag satte mig själv som nav och vävde ihop historierna. I föreställningen blandas de med musiken, säger han.

Att det skulle kunna bli en föreställning av boken fanns med tidigt i processen, Kingen kände att det gick att göra live.

– Det är en rock'n'roll-show i två akter, det blir en resa i vinylhistorien. Det är flera nyskrivna låtar också. Men när jag skriver präglas det av rocken, man håller sig inom ramarna.

Hela turnén är koncentrerad på småorter i landet, något som Riksteatern prioriterar. Kingen menar att fenomenet kring rockrevolutionen är allmängiltigt.

– Över en miljon såg filmen och det handlade inte bara om musiken, det var jeansen och bilarna också. Ordet tonåring fanns inte innan, det är en stark identitet i det. Det var en krock med den svenska landsbygden, säger Torgny "Kingen" Karlsson.

Showen kommer till Örnsköldsvik den 16/2, Timrå den 18/2, Sundsvall den 19/2 och Ljungaverk den 21/2.

Föreställningen i Örnsköldsvik arrangeras av Riksteatern i samarbete med Örnsköldsviks Riksteaterförening och äger rum på Folkan Teater.

Fakta - Kingen

• Heter: Dan Torgny "Kingen" Karlsson.

• Från: Sveg.

• Bor: Hackås, utanför Östersund.

• Född: 24 mars 1968.

• Gör: Svensk rock- och jazzmusiker, samt skådespelare.

• Kuriosa: Har även uppträtt med banden Kingen Trio, Kingen And The Pants och Kingen And The Blue Flamingo Orchestra, men även som medlem i The Boppers, och har samarbetat med Ewert Ljusberg. År 2008 släpptes albumet "Ride with me", som skördat framgångar i USA. Har även uppträtt i tv-programmen "Allsång på Skansen" och "Så ska det låta".

Mer läsning

Annons