Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppfullt och sorgset i samma paket

/

Det är något med den Umeåbaserade indiescenen. Vad är det som gör att så många bra band poppar upp som svampar just här?

Annons

Deportees, The Perishers, Frida Selander, Invasionen, Isolation Years. Listan över tongivande indieband från Umeå kan göras lång. Och nu kan vi även lägga Winhill/Losehill till den listan.

Och det är lite speciella förutsättningar som omgärdar skapandeprocessen kring skivan ”Swing of Sorrow”. När sångaren och låtskrivaren Jonas Svennem Lundberg förlorar sin mor i cancer börjar han skriva de låtar som sedan ska utgöra stommen till det 19-spåriga dubbelalbumet. Under fyra års tid har Jonas Svennem Lundberg, tillsammans med de fem andra medlemmarna i Winhill/Losehill, skrapat fram en imponerande stark samling låtar. Det är fantastiska pianoarrangemang, stråkar och inspiration från både americana och folkrock. Just när man trott att man placerat Winhill/Losehill i ett musikaliskt fack byter de fot och blir storbandsjazziga för att i nästa stund utmana med gospel och pop.

Bland de bästa spåren måste jag nämna "Oh Lord". En sorlig, men livsbejakande sång om inställda plan och en döende vän man inte kan resa till för att ta farväl av. Dessutom med ett intressant ackord i refrängen som jag har fastnat särskilt för. Två pianon som samtidigt spelar ett dur-, respektive mollackord. Och det kanske är symptomatiskt för den sorgsna hoppfullhet som hela albumet utstrålar.

En mycket lovande debut och ännu ett popunder från Västerbotten.

Artist: Winhill/Losehill

Album: Swing Of Sorrow

Bolag: Tyrandora/Border

Release: 22 februari

Betyg: 4/5

MARCUS MELINDER

Annons