Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt uppskattad festival – av både artister och besökare: "Urkult är fantastiskt"

Årets upplaga av Urkult blev, precis som tidigare år, en välbesökt tillställning. Både musikakterna och festivalen i övrigt har hyllats av besökarna. "Som vanligt var det väldigt mysigt och jag kommer fortsätta komma hit", säger Marcus Hansson.

Annons

Mimie Märak inledde årets Urkult under Eldnatten. På stora scenen talade hon om samernas rättigheter.

Torsdagen inleddes med Eldnatten, där fokus låg på dans, sång, musik och eldkonster. Mimie Märak var den som stod för talet under invigningen, där fokus låg på samernas rättigheter och ILO-konvention 169 om samernas rättigheter.

– Det är dags för vårt folk att börja leva, i stället för att överleva, sa hon under invigningen.

Marcus Hansson från Stockholm har besökt Urkult tre gånger tidigare och trots att festivalen i stora drag ser likadan ut år efter år ser han vissa skillnader.

– Det känns som att det var lugnare och mognare än tidigare år. Det kändes som att besökarna var en mer mogen och utvald målgrupp och artisterna var helt rätt, på rätt tid och rätt plats, säger han.

Efter Eldnattens avslutande tog Shantel & Bucovina club orkestar plats på scenen och lockade tillbaka en stor del av besökarna som just sett eldkonster och lyssnat till Mimie Märak.

När fredagen drog igång fanns flera stora namn på listan över uppträdanden. Bland annat Emil Jensen, Sallyswag och Maxida Märak tillsammans med Systraskap.

Maxida Märak och Systraskap bjöd Urkults besökare på både samisk jojk och hiphop.

Maxida Märak intog tillsammans med Systraskap stora scenen vid midnatt och bjöd besökarna på både samisk jojk och hiphop, vilket var en mix som åskådarna verkade vara mer än nöjda med.

– Hon är riktigt duktig på det hon gör. Hennes uppträdande var väl framfört även om jag uppfattade det som lite ambivalent då hon i ena sekunden förespråkade våld och i andra sekunden tycker att man ska stå emot krig. Det är också väldigt häftigt hur hon blandar stilar och genrer med varandra och får det att fungera så bra. Det är mycket vackert och talangfullt, säger Marcus Hansson.

I lördagens uppträdande var flera av akterna från Norrland. Däribland Euskefeurat från Piteå, som under lördagen gjorde sin sista spelning på turnén till nyaste skivan Sånger från Hotaheiti, Glesbygd'n från Arvidsjaur och Gamarna från Medelpad.

– Det känns fantastiskt att spela på Urkult, när vi var här sist var det en fantastisk publik. Man får komma till väldigt speciella platser här uppe. Jag ska inte säga att det är mer intressant, men det är mer otippade händelser, säger Glesbygd'ns Johan Åhman.

Glesbygd'n besökte Urkult under lördagen. Helgens besök blev det tredje för gruppen.

Gruppen, som senaste gången spelade på Urkult 2009, gjorde under helgen sitt tredje besök på festivalen.

– Det är ju lite hemmaplansfördel. Vi har ju varit på en tur innan vi for hit och då var vi lite längre upp i landet. Måttet på temperaturen är sällan över tio plusgrader, så nu är vi i någon slags värmebölja.

Glesbygd'n spelar något som de själva kallar för vemodsreagge och trots att sångerna sjung på Norrländska är det inget som hindrar fansen söderut att sjunga med i texterna.

– Jag kommer ihåg när vi spelade på Österlen och då blev vi förvånade över att de på den grövsta skånskan stod och sjöng med i våra låtar.

Maïa Barouh stod för helgens sista upptrände och avslutade därmed årets Urkultsfestival.

Lördagens och festivalens sista uppträdande stod Maïa Barouh för och avslutade därmed årets festival. Sångerskan hade lagom till sitt uppträdande lärt sig några svenska fraser. Bland annat "tack så mycket" och "hej".

I publiken var det många som kommit för att lyssna på henne och av publikens reaktioner på uppträdandet att döma var det mer än populärt.

Shantel & Bucovina club orkestar tog plats på scenen när Eldnatten avslutats.

Glesbygd'n lockade många av Urkults besökare, som tog plats på både dansgolvet och i slänten.

Mer läsning

Annons