Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett vackert monster

/

Man känner igen ett genombrott direkt när man hör det. Och det råder ingen tvekan om att 2014 kommer att bli Jacob Johanssons år.

Annons

Något som många kritiker har uppmärksammat och därför placerat Johansson på sina listor över artister som väntas slå igenom under året.

Under artistnamnet Det stora monstret skapar han vacker popmusik med stor integritet, men som samtidigt är självutlämnande i all sin nakenhet. Kanske är det just att han väljer att sjunga på svenska som gör debuten så närgånget intensiv?

Men det är inget hafsverk han nu släpper i från sig. Sedan 2010 har Jacob Johansson arbetat med den självbetitlade debuten och efter oändligt många inspelningstimmar i vardagsrummet är han klar med sitt livs största projekt. Och det var när han lämnade engelskan till förmån för modersmålet som det lossnade i skapandeprocessen.

Allt för många gånger har jag hört låtskrivare som går bort sig i sina egna pretentioner. Så är inte fallet med Jacob Johansson. Han skriver naket om kampen att leva. Och det blir inte självömkande och gnälligt, utan angeläget och viktigt.

Till mina absoluta favoriter hör "Kolibrins vingar", med den fina textraden "Hjärtat slår som kolibrins vingar, varje gång du ser på mig". Andra höjdpunkter på skivan är den reflekterande "Sätt att hålla ut" och titelspåret "Det stora monstret".

Låt oss nu hoppas att den bejublande debuten inte blir för övermäktig, utan att vi snart kan få höra Jacob Johanssons monstruöst vackra pop igen.

Artist: Det Stora Monstret

Album: "Det Stora Monstret"

Genre: Indiepop

Bolag: Suncave Records

Betyg: 4/5

MARCUS MELINDER

Mer läsning

Annons