Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En mognare Reznor

/

Det har gått 25 år sedan Trent Reznor startade projektet "Nine inch Nails". Med obruten frenesi och aggressivitet har han angripit samhället, vuxenvärlden och dess ideal.

Annons

Nu, 48 år gammal och frisk efter alkohol- och kokainmissbruk, är han själv förälder och far till två barn. Och kanske märks det på den nya plattan, den första på fem år.

Här finns inte textrader som "You let me violate you, You let me desecrate you, You let me penetrate you", som i bandets stora hit "Closer" från 1994. En låt från den legendariska plattan "The Downward spiral", som på många sätt än i dag får definiera bandets ideologiska och musikaliska hemvist. De mörka och självföraktande texter som kommit att bli Reznors varumärke och som i avslutande spåret på samma platta, "Hurt", verkligen går under huden på lidandet. En text som i Johnny Cash version blev en fantastisk retrospektiv över en gammal mans liv.

På nya plattan "Hesitation Marks" känns Reznor dock mer resonerande och självreflekterande, snarare än självföraktande. Det märks om inte annat i en låt som "Copy of A" där Reznor, likt Jean Baudrillard resonerar kring verklighetens symboler och kopior utan original. På spår som "While I'm still here" och "Find my way" blir han mer stillsam, medan plattan även innehåller mer klassiska NIN-spår, som exempelvis singeln "Everything" och "In Two". Låtar där Reznors enkelt igenkända röst svävar långt fram i mixen. En röst som lätt kan skifta från hård metal till gnällig soul.

Artist: Nine Inch Nails

Album: "Hesitation Marks"

Genre: Industrirock/industrimetal

Bolag: Polydor

Betyg: 3/5

MARCUS MELINDER

Mer läsning

Annons