Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bodén sjunger sprittande kärlekssånger

/

Ulrika Bodén beskriver själv de folkliga kärlekssånger som hon hittade på Svenskt visarkiv som sprittande lyckliga, kaxiga och bitterljuva.

Annons

"Kärlekssånger/Folk love songs" är den första skivan av Ulrika Bodéns eget band. Sveriges kanske främsta folkmusiksångerska har tidigare sjungit med folkmusikgruppen "Ranarim" och spelar in tre soloskivor. Två skivor med ångermanländska visor och nu senast en skiva med Nicke Sjödins Psalmer på röånmålet.

"Kärlekssånger/Folk love songs" kommer precis som skivorna med ångermanländska visor ut i stora delar av Europa, närmare bestämt Tyskland, Belgien, Holland och Storbritannien.

Ulrika Bodén framträder den här gången även som den tonsättare hon är. Det finns fem så kallade friareramsor på skivan. Ramsor som unga pojkar på 1800-talet diktade för att bli insläppta till unga kvinnor. Traditionen blev kvar längst i Västerbotten och Ångermanland. Där för får vi höra den härligt vildvuxna ramsan "Himlen är full av violer" från Nordingrå som Emil Nordenmark, den store folklivsdokumenteraren i Nordingrå upptecknade, med nyskriven musik av Ulrika Bodén.

Ulrika Bodéns kristallklara, höga röst beskrevs en gång av en producent på Musik i Västernorrland som "folkmusikens Alice Babs". Men hon har inte bara den perfekta rösten. Hon gör något av den. Någonting ganska stort.

Vackraste kärlekslåten är nog "Det var en lördagsafton", med musik och text efter en visa av Ingrid Annell i Indal, Medelpad. Kvinnan sjunger om den hon älskar, att han har en annan kär, att han kan få tillbaka ringen.

Bästa låt: Den rytmiska och svängiga "Röda rosor visar vad bandet "Ulrika Bodén Band" förmår. Mycket bra slagverk av Petter Berndalen.

Artist: Ulrika Bodén Band

Album: "Kärlekssånger / Folk love songs"

Bolag: Schmalensee/BMD

Betyg: 4/5

LARS LANDSTRÖM

Mer läsning

Annons