Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BERLIN CALLING: Herr Nilsson – en skivhandlare som går mot strömmen

Hur många minns Kikki Dee?
Eller Ola Magnell om man så vill?
Eller kanske kan placera Brian Jones, eller rent av vet vad som hände med honom?
Ja, men kanske också till och med Phil Lynnot eller Tarney Spencer Band?

Annons

Stefan Nilsson, som driver Norrlands äldsta skivbutik i Umeå.

Om vi sedan backar nästan 50 år då sjöng Povel Ramel om "De sista entusiasterna".

Jag tror inte han åsyftade landets alla skivhandlare den där gången, men hade han vetat bättre då vete sjutton om han inte hade tänkt på Burmans Musik i Umeå – landets äldsta skivbutik och en norrländsk klenod för alla oss som fortfarande älskar vinyl och cd-skivor.

Jag vet förstås bättre än att man inte ska göra reklam på de bästa tidningssidorna, men jag kan ändå inte låta bli att berätta om just Burmans Musik i Umeå, som ingen annan skivbutik norr om Dalälven har levt vidare i historien och frodats likt ett bästa olivträd, nästan på den bästa boplatsen i södra Italien.

Likväl handlar det här om nöje, musik och om det som ger livet en extra krydda. Det vill säga bland annat skivor och det där lite extra. Förmodligen dock långt ifrån livsnödvändigt en dag som denna, men när man möter Stefan Nilsson, född till skivhandlare, måste man ändå slå på stora trumman.

Stefan Nilsson, vars dröm en gång var att arbeta med musik och det som hör till, driver fortfarande 2016 det som utgör – till ytan – när det gäller Sverige – landets äldsta och mest kuriosa handel av goda toner. När du tittar in i butiken, typ tre stenkast från Stora torget i Umeå, hittar du musik som knappast finns någon annanstans. Och hittar du inte det du efterfrågar så vet mannen bakom disken oftast var det finns, eller om det över huvud taget går att få tag på.

Själv berättar Stefan Nilsson om ett tillfälle, rätt nyligt faktiskt, när en musiknörd från sydligare breddgrader kom in i butiken och nästan grät när han lämnade lokalen. "Han var tagen av atmosfären och sa att sådana här affärer finns ju egentligen inte längre", säger butiksägaren.

En del andra som kommer in i butiken vill enligt Stefan Nilsson mest bara vara sociala.

"De kan bli kvar ett bra tag för att bara prata", säger butiksägaren, som emellanåt även har livespelningar i den knappt 60 kvadratmeter stora butikslokalen. Fråga mig dock inte hur det går till.

Eva Dahlgren, Harry Arnold, Svante Thuresson eller rent av Flamingokvintetten – you name it. Herr Nilsson på Kungsgatan i Umeå har svaret på det mesta. Precis som det var förr i tiden när man vandrade in i en oas av just den här typen – fylld av minst 10 000 plattor avsedda för oss som inte tycker att det där som börjar på S är något att ens prata om.

Mer läsning

Annons