Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

90-tals-stjärnorna blickar framåt

90-talets glansdagar är över, men Dr Alban och Jessica Folcker vill inte se Melodifestivalen som en comeback.
Med festivalen i ryggen siktar duon på att släppa ett nytt album.

Annons

Comeback? Nämn inte ens ordet. Varken Dr Alban eller Jessica Folcker har varit särskilt synliga i den svenska nöjesvärlden de senaste, typ, tio åren. Men de motsätter sig bestämt att deras samarbete i Melodifestivalen skulle utgöra någon form av ny debut.

– Vadå comeback? Vi har alltid varit här, säger Dr Alban.

Jessica Folcker är snabb med att fylla i:

– Det är roligt med den där comeback-frågan, vi jobbar hela tiden, men så fort man inte syns så mycket så är det som att man inte finns.

Folckers senaste singel hette "Snowflakes" och kom 2007. Dr Alban släppte den ganska obemärkta singeln "Loverboy" 2012 men skapade rubriker när han oväntat dök upp på scenen under Robyns spelning på Way Out West-festivalen i Göteborg 2009.

Nu är planen att släppa en skiva och duon tar chansen att synas genom att medverka i Melodifestivalen.

– Det här är början på vårt nya samarbete och vi hoppas att vi får jättebra pr och reklam, säger Jessica Folcker.

– Varför skulle vi inte vara med? Det är Sveriges största musikprogram, säger Dr Alban.

Få av Melodifestivalens artister kan skryta med ett CV som matchar Dr Albans. När han var som störst toppade hans singlar de europeiska listorna och hans hitlåt "It's my life" nådde en andraplats i Storbritannien.

Att medverka i Melodifestivalen skulle ha varit helt otänkbar på den tiden.

– Då hade jag topplistelåtar, det skulle inte ha funkat då. Då hade jag mycket att göra, ska jag skaffa ännu mer att göra? säger han.

I Göteborg ställer Dr Alban och Jessica Folcker upp mot artister som Oscar Zia, Shirley Clamp och förra årets stora överraskning, rockbandet State of Drama. Dr Alban har skrivit bidraget "Around the world" tillsammans med Jakke Erixson och Karl-Ola Kjellholm och beskriver det som "klassisk Dr Alban och Jessica Folcker med 2014-sound".

– Behöver man beskriva det mer än så? frågar han retoriskt.

– Vi vill framför allt förmedla glädje, mångfald, att alla är ett. Det ska inte behöva ske värsta världskatastroferna för att alla ska räcka ut en hand till varandra. Det är för lite kärlek och då behövs en sån här härlig, gungig låt, säger Jessica Folcker.

Fakta/Dr Alban och Jessica Folcker

• Dr Alban är: 56-årig låtskrivare och musiker med rötterna Nigeria.

Tidigare: Kom till Sverige som 22-åring och utbildade sig till tandläkare, men gjorde samtidigt karriär som diskjockey. 1990 debuterade han med albumet "Hello Afrika" som blev en stor framgång. Under hela 90-talet släppte Dr Alban framgångsrika singlar och klättrade med "It's my life" till en andra plats på singellistan i Storbritannien. Bland hans mest kända låtar finns "Hello Afrika", "No coke", "It's my life" och "Sing hallelujah".

Aktuell: I Melodifestivalen 2014 där han framför låten "Around the world" tillsammans med Jessica Folcker.

• Jessica Folcker är: 38-årig sångerska från Stockholm.

Tidigare: Var gästartist på låtar från 90-talsartister som Ace of Base, E-Type och Papa Dee. Precis som Dr Alban arbetade hon med producenten och pojkvännen Denniz Pop och debuterade som soloartist 1998 med albumet "Jessica". Hittills har hon släppt fyra album. Det senaste, "Skin close", kom 2007.

Tävlade i Melodifestivalen 2005 med "Om natten".

Aktuell: I Melodifestivalen 2014 där hon uppträder tillsammans med Dr Alban.

Carl Cato/TT

Mer läsning

Annons