Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musik i gränslandet

Sommarsäsongen har börjat på Järnsta Kulturcafé i Nordingrå, och man vet att där händer alltid något spännande.

Programmet är som vanligt digert, och på onsdag kväll var musikgruppen Utmarkerna på besök. Ganska lämpligt med tanke på att caféet ligger i utkanten och passar utmärkt för musik som rör sig i gränsmarkerna.

Vädret är inte alltför gynnsamt och därför håller man till inne. Den lilla lokalen skapar i sig en intim atmosfär, där artister och publik kommer nära varandra, och varje uppträdande blir till ett samspel.

Och Järnsta har sin trogna publik som kommer så fort det är någon intressant programpunkt på gång. Och en fördel med en liten lokal är att den aldrig känns ödslig, som stor arena kan göra när publiken uteblir.

Utmarkerna är en grupp från Göteborg, och den består av två unga kvinnor: Ingrid Hedin Wahlberg och Karin Wiberg. Deras instrument är violin och viola, piano, röst och digital ljudkonst.

Grunden för Utmarkernas musik är folkmusiken. I den väver de in klassiska inslag, stycken från populärmusiken, de skapar egna ljud, på ett sätt som verkar improviserat, med bestick som används som slagverk, genom att sparka på en trumma, eller helt enkelt med att klappa i händerna. Dessutom har de med sig ljudinspelningar, det kan vara bidrag från elektronisk musik, eller helt enkelt vardagens mångfald av ljud.

Rösten är viktig för de två. De sjunger, de nynnar, det är stämmor, ekon, man tar till hela skalan. Här testas olika varianter av ljud, med violinen och ett vanligt dricksglas som resonanslåda.

Vi lämnar allfartsvägarna och trevar oss fram i periferin, musiken befinner sig i ett gränsland där de mest spännande möten äger rum. Men det gäller att lyssna noga, Utmarkernas musik tar inte till stora gester och höga distinkta toner. Det är de små nyanserna som är betydelsefulla.

Och det är på Järnsta det händer!

Det händer alltid något på Järnsta Kulturcafé.