Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mursi lovar häva dekret - senare

Annons

Presidentdekretet som väckt kraftiga protester i Egypten är bara tillfälligt, lovar presidenten.

På fredagen godkände en islamistledd kommission ett nytt förslag till konstitution.

Egyptens president Muhammad Mursi sade i ett tv-sänt tal på torsdagskvällen att det omstridda dekret som ger honom utökad makt kommer att upphöra så snart folket röstat om den nya konstitution.

Det finns inget utrymme för diktatur, försäkrade han.

Två personer har dött och hundratals skadats i protesterna som bröt ut när Mursi i förra veckan utfärdade ett dekret om att presidentens beslut inte kan överklagas i någon instans. Mitt i den politiska krisen skyndar Mursis Muslimska brödraskapet på processen att ta fram en ny grundlag. Kommissionen som fått i uppdrag att författa den började på torsdagen rösta om de 234 punkterna. Röstningen blev klar tidigt på fredagsmorgonen. Förslaget kommer nu att skickas till presidenten för underskrift och därefter bli föremål för en folkomröstning, sade kommissionens ordförande Hossam el-Gheriyani.

Mursi väntas godkänna hela förslaget i helgen. Han måste därefter utlysa en folkomröstning inom 15 dagar.

Oppositionen kritiserar den plötsliga brådskan och anklagar Muslimska brödraskapet för att ha "kapat" hela författningsprocessen. En allians av oppositionsgrupper tänker fortsätta sina protestaktioner.

Folkomröstningen är en chansning av brödraskapet som tror sig kunna mobilisera väljarna igen efter att ha vunnit alla val sedan Hosni Mubarak störtades i februari 2011.

I utkastet slås fast att islamisk lag, precis som under president Hosni Mubarak, ska stå till grund för Egyptens grundlag. Samtidigt s ka kristna och judiska minoriteter få ledsagas av egna juridiska traditioner.

Demonstrationer väntas under dagen på Tahrirtorget i Kairo, i protest mot grundlagen som enligt många oppositionella tvingats igenom alltför snabbt, skriver AFP.

Förre presidentkandidaten Amr Moussa väntas under dagen delta i en protestmarch samtidigt som andra grupper förberett stora demonstrationer.

En koalition av ledande oppositionella ledare varnar president Mursi för att en domarstrejk kan komma att följas av omfattade civil olydnad och fler protestaktioner.

Mer läsning

Annons