Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mursi drar tillbaka maktdekretet

Annons

Egyptens president Muhammad Mursi har återkallat det dekret som kraftigt ökade hans makt. Men oppositionen är kritisk eftersom den omstridda folkomröstningen om författningen hålls som planerat den 15 december.

Presidenten återkallade maktdekretet vid en presskonferens på lördagskvällen. Oppositionsledare har krävt både att dekretet upphävs och att folkomröstningen skrotas innan de inleder samtal med Mursi.

Oppositionen i Egypten uppmanar till massprotester på gatorna på tisdag för att ta avstånd från folkomröstningen om en ny författning. Förslaget som president Muhammad Mursi skickat till omröstning har i stor utsträckning utformats av de islamistiska krafter som stödjer honom.

"Vi accepterar inte författningsutkastet för att det inte representerar det egyptiska folket", hette det i ett uttalande från Nationella räddningsfronten.

Oppositionen anser att folkomröstningen bara kommer att öka splittringen i landet.

Khaled Dawood, talesman för ett av de största oppositionspartierna i Egypten kallade Mursis beslut att upphäva dekretet "meningslöst" eftersom folkomröstningen om författningsförslaget ändå genomförs.

Vi är inte glada, vi har inget annat val än att trappa upp vårt motstånd, sade han till tv-kanalen al-Jazira.

På ett kafé i Zamalek i centrala Kairo utbyttes hurrarop mot frågetecken när beskedet om presidentens beslut meddelades.

Så folkomröstningen hålls ändå? Presidenten släpper viss makt, men inte innan han tvingat igenom grundlagsförslaget, säger kafégästen Muhammad Abdulhadi, med en suck till TT:s utsände. Jag är ledsen över att det blir såhär, det är Mursis fel.

Anhängare till president Mursi avfärdar anklagelser om att Muslimska brödraskapets parti Frihets- och rättvisepartiet (FJP) försöker roffa åt sig makt. Förhandlingar om grundlagen pågick innan den icke-islamistiska oppositionen drog sig ut av "politiska skäl", säger Islam Abd el-Rahman från FJP:s utrikespolitiska grupp till TT.

Han pekar på andelen platser som FJP har hållit i parlamentet, regeringen och lokala råd.

Det har inte funnits någon majoritet i någon av dessa, säger han. Det är helt enkelt en lögn.

Lördagskvällens nya dekret "öppnar dörren för en ovillkorad dialog" och oppositionen har fått komma till tals, försäkrar Abd el-Rahman. Nu avgörs saken vid valurnan.

Om folket röstar ja, då är det nationens önskan, säger han men tillägger att presidenten sagt sig vara villig att ta emot oppositionens ändringsförslag och diskutera dem i det framtida parlamentet.

Många oppositionella, som Nationella räddningsfronten, anser att det inte är någon riktig eftergift att Mursi backar från delar av hans utökade makt, eftersom grundlagen fortfarande står kvar. Abd el-Rahman håller inte med.

Ett av de stora kraven från räddningsfronten var att man skulle häva dekretet, säger han. Detta är en eftergift.

Mursi har efterlyst förslag från kritikerna på förändringar i författningsförslaget. Han mötte ett 40-tal oppositionella på lördagkvällen, sade hans talesman Yasser Ali i den statliga tidningen al-Ahram.

Men de flesta kritikerna vägrar att tala med presidenten. Bland annat bojkottar de två tunga oppositionsledarna Mohamed ElBaradei och Amr Moussa samtalen.

Statliga tv-kanaler avbröt sina sändningar under lördagen med en varning från armén:

De väpnade styrkorna säger att dialog är det bästa och enda sättet att nå enighet. Motsatsen för oss till en mörk tunnel och resulterar i katastrof. Det är något vi inte tillåter.

Mer läsning

Annons