Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Munk får Crafoordpriset

Den amerikanske medborgaren Walter Munk får årets Crafoordpris i geovetenskaper på 4 miljoner kronor har Kungliga Vetenskapsakademien beslutat.

I prismotiveringen skriver Vetenskapsakademien att han får priset för sin "banbrytande forskning och grundläggande bidrag till förståelsen av oceanernas cirkulation, tidvatten och vågor samt deras roll i jordens dynamik".

Munk har hela tiden rört sig i vetenskapens absoluta frontlinje, i arbetet med att förklara oceanernas cirkulation, tidvatten och vågor och deras roll i jordens dynamik. Inte minst insikten om tidvattnets betydelse, på olika skalor, är central i Munks vetenskapliga gärning. Det är månen så klart! skulle kunna vara den sammanfattande rubriken för flera av de arbeten som han nu prisbelönas för, skriver Vetenskapsakademien.

Munk är verksam vid Scripps Institution of Oceanography, University of California. Han är född i Wien för 92 år sedan.