Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Muller och GM krävs på miljoner

Annons

Saab Automobile var på obestånd redan i början av 2011 och borde ha ansökt om konkurs tidigare anser konkursförvaltarna i den förvaltarrapport som ska lämnas in till Vänersborgs tingsrätt på fredag.

Därför kräver förvaltarna återvinning till konkursboet. Det handlar om cirka 35 miljoner kronor som betalats till Saabs huvudägare Victor Muller och Saabs tidigare ägare General Motors, rapporterar SVT:s Rapport som tagit del av huvuddragen i förvaltarberättelsen.

Förvaltarna skriver att "någon finansiering av verksamheten under räkenskapsåret 2011 fanns inte", enligt P4 Väst.

I förvaltarberättelsen pekar konkursförvaltarna på flera märkligheter som man vill fortsätta utreda. Det handlar om transaktioner mellan Saab-bolag och moderbolaget Spyker. Flera transaktioner har inneburit att stora belopp förts mellan bolag i Sverige, Storbritannien och Nederländerna, rapporterar SVT:s Uppdrag Granskning.

Det finns också oklarheter som gäller kinesiska Youngmans investeringar i Saabs teknologi.

Över huvud taget har bokföringen varit svåröverskådlig och bristfällig anser förvaltarna.

Saab utreds också av Ekobrottsmyndigheten för misstänkt skattebrott. Anmälan ska ha kommit in under maj månad, enligt P4 Väst.

Det finns i dagsläget inte någon person som är delgiven misstanke om brott, säger Olof Sahlgren, åklagare på Ekobrottsmyndigheten, till radiokanalen.

Enligt Victor Mullers svenska juridiska ombud, Patrik Ståhl, har förvaltarna inte lämnat något krav på återbetalning till Muller.

Han har inte mottagit något återvinningskrav från förvaltarna, säger Patrik Ståhl.

Normalt ska ett krav om återvinning komma inom ett år från konkursen vilket innebär att förvaltarna har fram till den 19 december på sig.

Patrik Ståhl och Victor Muller har tagit del av ett utkast till förvaltarberättelsen och lämnat synpunkter till förvaltarna.

Eftersom jag inte vet hur slutversionen blir när förvaltarna lämnar in den till tingsrätten vill jag inte ge några kommentarer, förklarar Patrik Ståhl.

Han säger sig inte känna till att det pågår en brottsutredning om misstänkt skattebrott på Saab.

Mer läsning

Annons