Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MUF i Övik: Partierna fick inte likvärdiga möjligheter inför valet – vad hände med yttrandefriheten i skolan?

Valet är slut, men arbetet är långt ifrån klart. Och arbetet för Örnsköldsvik med att vara en bra skolkommun år 2020 är definitivt inte klar. Vi har en del att fortsätta jobba med – och en av punkterna är yttrandefriheten. Så självklar i teorin, men inte allt för okomplicerad i praktiken. 

Under valrörelsen har vi fått bevittna och höra om en hel del händelser i skolorna som vi inte längre kan blunda för. 

Det är viktigt och bra att kommunala skolor bjuder in politiska partier och ungdomsförbund. Det ger unga en möjlighet att utveckla ett politiskt intresse för att senare i livet kunna fullfölja sin rättighet och plikt - att rösta.

Ibland kommer till och med rapporter om att lärare förespråkar vissa partier och åsikter på lektionstid.

Vad som däremot är både tragiskt och skrämmande är när alla partier inte får likvärdiga möjligheter. Vi har hört alldeles för många historier det senaste året där vissa partier och ungdomsförbund får mer förmåner än andra – och rent av favoriseras.

Ibland kommer till och med rapporter om att lärare förespråkar vissa partier och åsikter på lektionstid. Ger det unga en ärlig chans att bilda sig en egen uppfattning? Nej. 

Det finns ungdomar i stan med alla olika politiska åsikter, unga individer som får förtroende för majoriteten. Men det finns också unga människor som vågar gå emot strömmen och göra sig en egen omvärldsanalys, och inser att något är fel i samhällsutvecklingen som pågår.

Vi ska ha miljöer inom kommunala skolor där ingen ska särbehandlas, få förmåner eller favoriseras på grund av en politiskt färg.

Unga människor som vågar ifrågasätta var alla höga skatter tar vägen, varför deras föräldrar sliter och bidrar varje dag men knappt får något tillbaka. Som struntar i vad föräldrarna röstar på, då de inte alltid håller med i allt. De känner sig otrygga och osedda i skolan och undrar varför alla satsningar som skulle göras inte sker.

De är modiga, och vågar ifrågasätta. Precis som man bör göra. 

Vi ska ha miljöer inom kommunala skolor där ingen ska särbehandlas, få förmåner eller favoriseras på grund av en politiskt färg. Och ändå är det precis motsatsen man ser och hör.

Politisk propaganda på lektioner som man hoppas aldrig ska komma ut från salen. Exklusiva inbjudningar av företrädare i ungdomsförbund som läraren själv står för. 

Det är sagt att vi ska ha en skola för yttrandefrihet och fri ifrån särbehandling – men vad hände på vägen? 

Jeanette Karlsson

Ordförande Moderata Ungdomsförbundet, MUF, i Örnsköldsvik

Linnea Berggren

Vice ordförande

Julia Jäger

Sekreterare 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel