Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MSB: Vi kan ta emot 2 000 asylflyktingar i tältläger i Kramfors

200 asylsökande skulle kunna inrymmas i tomma lägenheter hos MSB Svanö, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
– Om läget förvärras ännu mer, om det blir kris, kris, kris, skulle vi dessutom kunna ta emot 2 000 flyktingar som inhyses i modulboenden och tält på övningsområdet vid Högberget, säger enhetschef AnnKristine Elfendal.

Hon berättar att MSB är en av de myndigheter som fått frågan av Migrationsverket vad man kan erbjuda för boenden, i en allt mer akut situation med asylsökande.

– Då har vi inventerat vilka möjligheter det finns på Sandö där det ju är en del tomma lägenheter som Specialfastigheter har. Ungefär 200 boende skulle kunna rymmas och det finns dessutom möjligheter för Migrationsverket att få kontorslokaler på plats.

Se även: "Vi behöver fler invandrare i länet"

Hon påpekar samtidigt att man måste vara medveten om att det är ett övningsområde med olika former av blåljusaktiviteter. Något som kan vara skrämmande om det handlar om traumatiserade asylsökande. Information är i så fall viktigt.

Lägenheterna ser hon som det första och mest realistiska myndigheten kan erbjuda.

Men berättar också att man även har kapacitet för mer akut omhändertagande, med moduler och tält på Högberget. Att bygga upp sådana "tältläger" är ju dessutom något myndigheten både tränat på och har erfarenhet av.

Se även: Fler vill öka flyktingmottagandet

– Det finns en del draget redan, el till exempel, men infrastrukturen behöver i så fall förstärkas.

Hon berättar att myndighetens skola i Revinge redan tagit emot 50 ensamkommande flyktingbarn.

– Dessutom pågår just nu en övning med tält på P7 och där diskuteras om man ska låta tälten stå kvar om det blir en krissituation.

AnnKristine Elfendal påpekar att hon informerat kommunen och länsstyrelsen om vad man erbjudit i hjälp.

– Dt är mycket att ta hänsyn till, flyktingbarnen har ju till exempel rätt att gå i skola om de kommer hit.

Se även: Studenter dieselförgiftade – övningen fick avbrytas