Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MSB snabbutreder en nedläggning

Minskade anslag från regeringen gör att Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB, nu snabbutreder om Sandö eller Revinge ska läggas ner.
– Besparingarna kom som en nyhet för oss, säger MSB:s generaldirektör Helena Lindberg.

Annons

Sedan en tid pågår en översyn av hela utbildningsverksamheten inom Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB, som ska vara klar i december 2015.

Men regeringens minskade anslag gör att MSB måste spara 35 miljoner kronor till 2016. Som en direkt konsekvens av detta väljer nu MSB att snabbutreda om myndigheten kan klara sig med endast en utbildningsort, Sandö eller Revinge i Skåne. En utredning som ska vara klar 31 mars.

– Anledningen till att vi bland annat påskyndar utredningen är att både Revinge och Sandö har stora investeringsbehov vilket i kombination med våra sänkta anslag innebär utmaningar, säger Helena Lindberg.

När det gäller MSB är det ingen skillnad på Alliansens budget, som är den som gäller i dagsläget, och den sittande regeringens förslag. Under 2015 får MSB 15 miljoner mindre från regeringen, under 2016 är det ytterligare 20 miljoner som ska sparas. Pengar som bland annat omfördelas till försvarsmakten och Kustbevakningen.

– Besparingarna för MSB kom som en nyhet för oss. Totalt sett är det cirka fem procent av myndighetens förvaltningsanslag och det är så mycket pengar att det inte går att minska med bara sänkt ambitionsnivå, säger Helena Lindberg.

I ett internt beslut från november står det att utredningen ska ge en övergripanda analys av dels hur MSB kan klara sig med enbart en utbildningsanläggning, dels de ekonomiska konsekvenserna för en avveckling, och dels hur ett fortsatt arbete med en utbildningsort kan se ut.

Finns det någon risk att det blir en för snabb utredning?

– Det finns alltid en risk, men som generaldirektör måste jag även ta hänsyn till att om vi inte är snabba riskerar vi att inte följa den budget vi har fått.

Flera utredningar pågår, bland annat en som tittar på möjligheterna att minska antalet avdelningar på myndigheten från dagens fem till fyra. Dessutom har både MSB Sandö och Revinge angett att de skulle kunna inrymma hela behovet av myndighetens utbildning, berättar Helena Lindberg.

– Det är en del av det som vi måste titta närmare på och se om det stämmer. Det viktiga är att vi försöker bilda oss en så bra bild som möjligt, samtidigt som vi behöver utveckla och möta de behov av utbildningar som finns. I den bästa av världar hade vi kunna göra detta i lugn och ro som vi hade tänkt oss, men nu måste vi skynda oss.

Läs mer: MSB: Fel prognos i budgeten

Läs mer: "Hårt slag mot räddningstjänsten"

Läs mer: Facket: "Det behövs två skolor i Sverige"

Annons