Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MSB: Fel prognos i budgeten

Både regeringen och Alliansen har sänkt anslaget till MSB.
– Det beror på att MSB har skickat tillbaka pengar, säger Åsa Lindestam (S), vice ordförande i Försvarsutskottet.
Men det stämmer inte enligt MSB:s generaldirektör Helena Lindblad.

Annons

I regeringspropositionen står det att MSB förväntas använda 27 miljoner mindre än sitt förvaltningsanslag. Men det är inte samma prognos som MSB skickade in.

Anledningen till att ni får minskat anslag från regeringen är att ni inte använt alla era pengar säger Åsa Lindestam som varit med och berett propositionen.

– Det är felaktig information måste jag tyvärr säga. Vi har förbrukat vårt förvaltningsanslag, som finansierar huvuddelen av myndighetens löner och lokaler, och var snarare oroliga för om vi skulle kunna hålla budgetramen 2014. Däremot har vi haft ett stort sparande för ett av våra andra anslag som huvudsakligen används för att ge bidrag till andra myndigheter och kommuner, säger generaldirektör Helena Lindberg.

Åsa Lindestam hänvisar till att hon måste tro att siffrorna i regeringspropositionen stämmer, dessutom finns det andra utgiftsområden inom MSB som har sparat in pengar under året.

Men det handlar om andra utgiftsområden som inte går att jämföra med förvaltningsanslaget, menar MSB:s ekonomidirektör Björn Myrberg.

– När vi upptäckte felet vände vi oss till Regeringskansliet och frågade varför de skrev en annan prognos i budgetpropositionen än den vi lämnat. Svaret vi fick var att man minskat alla myndigheters prognoser för att ge en rättvisare bild av hela statsbudgeten. Men för enskilda myndigheter och anslag kan det bli en felaktig bild.

Regeringen skär alltid ner i myndigheters prognoser eftersom myndigheterna ofta överdriver, enligt pressekreteraren för inrikesministern Anders Ygeman (S). MSB:s minskade budget beror på en ett tufft budgetläge och omfördelning till bland annat Kustbevakningen.

Läs mer: MSB snabbutreder en nedläggning

Läs mer: "Hårt slag mot räddningstjänsten"

Läs mer: Facket: "Det behövs två skolor i Sverige"