Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MR-kameran är på plats i Härnösand – nu ska köerna betas av på några veckor

Så är den då i gång, MR-kameran på en trailer i Härnösand.
– Runt 30-35 patienter per dag, rapporterar röntgensjuksköterskan Anders Christoff.
Det ska beta av hela landstingets kö på några veckor.

Anders Christoff håller i ruljangsen de första två dagarna på MR-vagnen som landstinget hyr in från företaget Aleris. Sedan kommer en annan sköterska och löser av.

Patienterna som kommer från hela länet kan nu undersökas i länet och behöver inte skickas till Uppsala.

En kvinna som infinner sig vill absolut inte framträda med namn och bild. Hon förklarar att hon är skräckslagen, särskilt för sprutorna.

Det visar sig vara ett missförstånd. Här ges inga sprutor. I stället lotsas hon varligt på plats till britsen av Anders Christoff innan hon slussas vidare in i den runda öppningen till själva MR-kameran för bildtagning av axeln.

MR kallas ofta lite slarvigt för magnetröntgen. Men MR står magnetresonans. Röntgen är ett förbjudet ord.

– Det är inte alls samma sak. MR är ingen röntgenstrålning, utan radiovågor och magnetism, förklarar Anders Christoff.

Han ger också stränga förhållningsorder att inte gå in i undersökningsrummet med mobiltelefon eller andra metallföremål:

– Batteriet i mobilen dras ur direkt. Och en penna kan ryckas loss ur handen på dig. Det kan vara livsfarligt. Patienter med pacemaker kan vi inte undersöka heller.

DEBATT: Låt röntgensjuksköterskorna sköta jobbet

Bilderna skickas direkt till Göteborg och bedöms av läkare på Aleris. De i sin tur skriver svar till inremitterande läkare i Västernorrland.

Landstinget har fyra egna MR-kameror i dag, två på Sundsvalls sjukhus och en i vardera i Sollefteå och Örnsköldsvik.

MR fanns tidigare även i Härnösand. Kameran köptes i Japan av Öbackakliniken när det stormade som mest kring sjukhusets framtid på 1990-talet.

Den utrustningen såldes sedan till landstinget för en symbolisk summa – och skickades till slut tillbaka till leverantören.

■■ För mer nyheter från Ångermanland varje dag – följ Allehanda.se på Facebook.