Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MR-grupper: Tortyr vanligt i Eygpten

Egypten har blivit en polisstat som inte skyddar sina medborgare från tortyr, hävdar 16 egyptiska människorättsgrupper i en gemensam rapport.

Grupperna beskriver en situation där den som begår övergrepp slipper undan ostraffad, ett klimat som skapats medvetet under flera årtionden. "När denna straffrihet gradvis blivit norm har säkerhetsstyrkornas befogenheter utökats och Egypten har förvandlats till en polisstat", skriver grupperna i rapporten som publicerades på torsdagen.

De anklagar staten för systematisk användning av tortyr.

"Tortyrbrott hör till vardagen på polisstationer, i fängelser och till och med på öppen gata", heter det. Det är inte bara politiska aktivister som drabbas, utan vem som helst i utsatta grupper - särskilt de fattiga. Regeringen hävdar däremot att det rör sig om enstaka fall.

Alla slags tortyrmetoder används, enligt rapporten. Det är allt från vanlig misshandel, piskning och cigarettbränning till elchocker på könsorgan och upphängning på järnstörar.

Undantagstillstånd har rått konstant i Egypten sedan mordet på president Anwar Sadat 1981.