Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MR-grupper: Svek mot Gaza

Annons

Omvärlden har svikit Gazas befolkning när den inte förmått göra slut på Israels blockad som hindrar återuppbyggnaden av Gazaremsan, säger 16 människorättsgrupper i en rapport på tisdagen.

Rapporten hävdar också att Israel bryter mot internationell humanitär rätt genom "kollektiv bestraffning" med en godtycklig blockad av området.

Enligt rapporten har Israel släppt in 41 lastbilslaster med byggnadsmaterial i Gaza efter sin tre veckor långa offensiv i januari i år. Enligt rapporten skulle tusentals transporter behövas till reparationer av bostäder.

Världsmakterna har (...) misslyckats och förrått Gazas vanliga invånare, kommenterar Jeremy Hobbs som är chef för Oxfam International.

Rapporten uppmanar EU att omedelbart och gemensamt vidta åtgärder mot blockaden.

Israel säger att det begränsar försörjningen av sådant material som kan användas till militära ändamål av Hamas och andra beväpnade grupper. Talesmannen för Israels utrikesdepartement Yigal Palmor ger Hamas skulden för restriktionerna.

De som vill att Gaza har fritt tillträde till världen borde först och främst bemöda sig om att stoppa Hamas terrorvälde så att övergångarna till Israel och Egypten kan skötas utan fruktan, sade Palmor.