Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP vill satsa socialt i förorterna

Annons

Miljöpartiet vill att staten och kommunerna ska lägga 300 miljoner per år i en fond som kan bidra till att ge förorternas miljonprogramsområden ett socialt lyft.

Språkröret Åsa Romson föreslår på en pressträff i Husby riktade pengar till idrotten i områdena.

Romson vill också att arbetsförmedlingen och kommunerna via lokala så kallade startcentraler ska satsa mer för fler jobb för de boende i områdena.

I sitt tal på Medborgarplatsen i Stockholm hyllar hon de svenska friidrottarna Emma Green Tregaro och Moa Hjelmer för att de med naglar målade i regnbågens färger gjorde en stilla protest mot de den ryska homolagarna.

Det måste vara Sveriges roll att våga stå upp för de mänskliga rättigheterna även när det känns obekvämt, säger Romson.

Hon kommenterar också det så kallade hijabuppropet och säger att det är varje kvinnas rätt att själv välja hur hon klär sig och inte bli trakasserad oavsett om man väljer sjal eller inte.

Romson kritiserar regeringen för att den, enligt henne, tycks ha missat att välfärden går på knäna, att unga får allt svårare att hitta jobb och bostad och att klyftorna mellan rika och fattiga områden ökar.

Och han har missat klimathotet, hävdar Romson som säger att det verkar som om statsminister Fredrik Reinfeldt har bestämt sig för att de stora samhällsproblemen är att medel- och höginkomsttagare betalar några hundra för mycket skatt per månad och att oppositionen består av flera partier.

På Harpsund till helgen verkar det bli valfläsk vid sidan av kräftskivan, enligt Romson.

För nu har ju Anders Borg bestämt att det är rätt att stimulera ekonomin vid hög arbetslöshet, inte strama åt som han pläderade för tidigare. Vilket sammanträffande att han kom på det just till valåret, säger Romson. Det är välfärdens frågor som borde vara i fokus när Alliansen äter kräftor i morgon. Ska vi investera i klimatet, jobben och skolan eller ska vi till varje pris sänka skatten? Ni vet var Miljöpartiet står, säger Romson i solskenet på Medborgarplatsen inför ett hundratal åhörare. För mig är det tydligt, det Sverige behöver nu är inte nya skattesänkningar.

Romson återkommer till de förslag på satsningar i förorternas miljonprogramsområden som hon tidigare lade fram i Husby.

Enligt Romson vill MP vika sammanlagt 1,9 miljarder per år under fyra år, i sitt budgetförslag i höst, till satsningar i sociala investeringar, på jobb, på idrottsrörelsen och upprustning av bostäder och infrastruktur.

Det gynnar hela staden och landet. Det tycker vi är politik mot riktiga problem, och det går före ett femte jobbskatteavdrag, säger Romson.

Mer läsning

Annons