Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP svarar om flygskatten: Därför måste vi flyga mindre

Slutreplik på "I Örnsköldsvik är inte flyget något givet – men livsviktigt för lokala näringslivet" och "Klimatskatt på flyg ett slag i luften – satsa på biobränsle och ny teknik".

Flygskatten handlar inte om ja eller nej till att flyg ska finnas, eller om ja eller nej till klimatsmartare flygbränsle – där är vi redan överens. Det vi inte är överens om här, är att vi i Miljöpartiet och regeringen vill ha en klimatskatt även på flyget. 

Just nu rasar en storbrand på Grönland (!), i Adriatiska havet har temperaturer på 30 grader uppmätts och många människor dör redan av klimatförändringarna. Vi måste agera mera! 

Läs även: C om flygskatt: "Beskatta resandet fel väg att gå – ställ om till grönare flyg"

Nästan allt flyg kör i dag på fossila bränslen, men har också en stor klimatpåverkan genom höghöjdseffekter – oavsett bränsle. Naturvårdsverket anger höghöjdseffekten till ungefär lika stor som vad det fossila flygbränslet i sig orsakar på längre resor. 

Det är inte mycket mer klimatpåverkan vi har utrymme att orsaka innan vi måste vara fossilfria, så varje extra flygresa som görs i dag, blir en flygresa som inte kan göras i framtiden. 

Läs också: Miljöpartiet: "Inför en klimatskatt på flyget – det vore bra för Norrland och världen"

Flygskattsutredningen beräknar klimateffekten av flygskatten till motsvarande utsläppen från cirka 100 000 bensinbilar. Centerpartiet tror däremot att resorna till och från norra Sverige inte kommer att minska för att man beskattar de långa avstånden hårdare, som om kostnaden inte påverkade efterfrågan. Men se på Landstinget Västernorrland som snabbt minskade sina flygresor till Stockholm med 80 procent genom intern klimatkompensation och fler videokonferenser. 

Alla flygresor är uppenbarligen inte ofrånkomliga. Så varför ska inte flyget betala för sig? 

Göran Hådén

Partistyrelseledamot (MP)

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel