Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mp satsar på utlandsfödda och kvinnor

Det blir ingen mixad Härnösandslista denna gång från Miljöpartiet. Istället är det en övervikt av kvinnor. Miljöpartiet har också satsat på att öka antalet utlandsfödda på listan.

Majoriteten av kandidaterna är kvinnor. Man har också gjort en jämn åldersfördelning samtidigt som man har många utlandsfödda kandidater.

– Vi gröna siktar in oss på det problem med representation som just nu känns störst i Härnösand, nämligen att det finns nästan inga utlandsfödda politiker. Vi kallar det för randiga listor och det handlar i grunden om att alla medborgare ska känna sig representerade, säger nyvalda språkröret Amanda Lind.

Hon är 29 år och har tidigare suttit i kommunfullmäktige i Umeå. Nu är hon tredje namn på listan som toppas av Tomas Q. Nilsson.

Miljöpartiet har redan från början av 1980-talet haft varvade listor, varannan kvinna, varannan man. Men denna gång satsar man på kvinnor.

– Härnösand är en mångkulturell stad, det finns många människor från alla möjliga länder här, men jag känner mig ofta som ensam invandrad i kommunfullmäktige, säger Hibo Abdullahi. Vi vill utmana de andra partierna och jag hoppas vårt initiativ ska leda till en mer färgstarkt kommunpolitik.