Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP Örnsköldsvik: Viktigt räkna på invandringens kostnad över en längre tid

Jag tappade andan när jag på kvällen 12 april såg på nyheterna att SD presenterat ett förslag om att färre ska få ta del av den svenska välfärden. SD tycker att nyanlända utan arbete ska få ett lägre grundläggande bidrag och att de inte längre ska ha rätt till barnbidrag, studiebidrag eller bostadsbidrag. De ska heller inte ha rätt till något annat än akutvård.

Den gamla klyschan "alla människor är lika mycket värda" gäller med andra ord inte för varken Jimmie Åkesson eller Annie Lööf (C) som uttryckte sig positivt till förslaget då Centerpartiet nyligen lagt ett liknande.

■■ För fler insändare, klicka här.

Att beräkna vad invandringen kostar är svårt, men det viktigaste är att man räknar på längre tid än de närmaste månaderna. Forskning gjord av Lennart Flood och Joakim Ruist (2013) visar att nettokostnaden av invandringen hamnar på 0,7 procent av BNP. Utan invandrare skulle även välfärden gå under. Sverige har många läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och lärare med invandrarbakgrund som inte bara betalar skatt, utan också dagligen arbetar med att göra befolkningen frisk och välmående.

En av Sveriges främsta utmaningar handlar om att vi är ett land med åldrande befolkning. För att kunna bevara välfärden behöver vi varenda person som vill komma hit – och då spelar dennes bakgrund ingen roll.

Josefin Nilsson

Miljöpartiet Örnsköldsvik

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel