Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP om vindsatsningen: Att inte ställa om samhället – det är det största hotet mot våra naturområden

Replik på insändaren Lämna den vackra naturen på Spjutåsberget orörd – viktigare med friluftsliv än vindkraft publicerad 17 april.

Ja, visst bor vi i ett fantastiskt naturområde. Fälleberget är ett utpekat friluftsområde och ska vara det. För oss i Miljöpartiet har det varit viktigt att stor hänsyn tas till natur och friluftsvärden vid nyetablering.

Vi vet att den globala uppvärmningen hotar många djur och växtarter. Därför är det för oss naturvänner angeläget att ställa om energisystemet. EU:s målsättning i Parisavtalet är att minska växthusgasutsläpp med 40 procent fram till 2030. I Härnösand ska vi nå nollvisionen för klimatet 2045.

Därför behövs mer förnyelsebar energi. I kommunens översiktsplan pekas Spjutåsberget ut som ett av sex områden för vindkraftverk. Utifrån detta har kommunfullmäktige beviljat Hemab medel för två vindkraftverk där.  

Projektet på Spjutåsberget drivs av Hemab, som ju ägs av Härnösandsborna och har ett allmännyttigt uppdrag. På samma vis som föreningar kan söka pengar från vindkraften för att stimulera till aktivitet och friluftsliv på Vårdkasen kan Fälleområdet få ökad tillgänglighet genom liknande projekt. Kommunen har påbörjat ett projekt med Lona-medel för att rusta upp vindskydd, spänger och skyltning i friluftsområdet. 

Hemabs vindkraftssatsning har också tagit stora hänsyn till natur- och rekreationsvärdena i området.

Hemabs vindkraftssatsning har också tagit stora hänsyn till natur- och rekreationsvärdena i området. Exempelvis kommer projektet att avvakta lommens häckningstid. Antalet vindsnurror har minskats från fem–sex till två och flyttats längre söderut, bort från Lommtjärn.

Hemab anser att det är både miljömässigt och ekonomiskt lönsamt att investera i vindkraft. Överskottet kommer Härnösandsborna till del genom lägre avgifter. 

Miljöpartiet delar de flesta Härnösandsbornas oro för klimatförändringarna och ser positivt på vindkraft. Vårdkassnurran har blivit en symbol för staden och den stora vindkraftsparken som planeras i Viksjö har mottagits positivt av bygden.

Att inte ställa om samhället är det största hotet mot alla våra naturområden.

Knapp Britta Thyr (MP)

gruppledare i kommunfullmäktige  

Eva Goës (MP)

vice ordförande Hemab

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Läs också: Vindkraft – varken hållbar eller gynnar turismen i regionen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel