Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP: Ökad tillgång till kultur i hela landet med oss i regeringen – allianspartierna vill skära ner

Ett resultat av den första mandatperioden med en grön kulturminister är att vi nu har den starkaste kulturbudgeten någonsin i Sverige. Med det har vi kunnat ta steg på vägen mot att förverkliga en hörnpelare i den gröna kulturpolitiken: att alla ska ha tillgång till ett rikt kulturliv, oavsett var i landet man bor.

Exemplen på hur vi stärkt tillgången till kultur i hela landet är många:

• Under alliansens regeringsår försvann så många som var tionde biblioteksfilial runt om i landet. Med ett riktat statsbidrag till biblioteken har vi skapat förutsättningar för att vända den utvecklingen.Till exempel har biblioteken i Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Sundsvall tillsammans fått 5,2 miljoner kronor för sina olika Stärka biblioteken - projekt.

• För första gången någonsin finns nu ett statsbidrag till den kommunala kulturskolan, vilket medfört att många kommuner har kunnat bredda verksamheten och få in fler barn och ungdomar i kulturskolan.

• Resurserna till landets folkhögskolor har stärkts, med 8000 nya folkhögskoleplatser som resultat.

Läs också: [+] Kulturens framtid debatterades på Mannaminne: ”Mycket gulliga ord, men för lite konkret”

• Det nya kulturstödet Kreativa platser har gjort att nya initiativ har kunnat förverkligas på många platser i landet. I Västernorrland har Teater Västernorrland och Mitthem AB sökt och fått 1,5 miljon för sitt projekt “Scen Sundsvall, Forza Nacksta 2.0”. Tanken är att fler av de som bor i Nacksta ska välja kultur, för att uttrycka sig själva och som publik. Det ska göras genom att utforska och utnyttja mötesplatser i området, vilket kan innebära att man använder spontanidrottsplatser för utställningar, bibliotek och fritidsgårdar för musik och scenkonst, förskolor och äldreboendens matsalar för hantverk och slöjd.

• Den statliga medfinansieringen till de regionala kulturnämnderna, den så kallade kultursamverkansmodellen, har utökats, och det har samtidigt tydliggjorts att kultursamverkansmodellen också innefattar professionell bildkonst och kulturarvsfrågor.

• Med den nya museilag som klubbats har de kommunala och regionala museernas självständighet stärkts, samtidigt som museernas möjligheter att samverka med varandra har förbättrats.

Samtliga allianspartier går fram med stora nedskärningar inom kulturpolitiken i sina valbudgetar

Men självfallet finns mycket mer att göra. En sådan sak är att återinföra estetiska ämnen på samtliga nationella gymnasieprogram. En annan är att göra konstnärsstipendier pensions- och SGI-grundande, så att konstnärer får samma ekonomiska trygghet som andra. En tredje är att stärka det statliga stödet till kultursamverkansmodellen.

I Västernorrland vill vi bli en fristadsregion, där vi kan välkomna konstnärer som har behov av en fristad för att kunna utöva sin konst.

Allt detta kan förverkligas om Miljöpartiet ges förnyat regeringsförtroende. Utan MP i regering lär dock inget av detta genomföras. Samtliga allianspartier går fram med stora nedskärningar inom kulturpolitiken i sina valbudgetar. Och det alliansparti som faktiskt står för de största nedskärningarna vad gäller regionalt kulturstöd är det parti som många nog annars förknippar med en positiv syn på kultur i hela landet, det vill säga Centerpartiet.

För alla som, liksom vi, tycker kulturen är viktig, hoppas vi verkligen att alla granskar vad partierna vill inom kulturpolitiken. Då kommer ni att se att en röst på Miljöpartiet i region och riksdag, är den röst som stärker kulturen i vårt demokratiska samhälle!

Niclas Malmberg

Kulturpolitisk talesperson och riksdagsledamot (MP)

Amanda Lind

Partisekreterare och riksdagskandidat MP Västernorrland

Brita Wessinger

Toppkandidat regionfullmäktige MP Västernorrland

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel