Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP mellan hötapparna

Förra miljöpartistiska språkröret Maria Wetterstrand kommenterade nyligen kraven från höger om att Socialdemokraterna måste presentera sitt regeringsalternativ före valet.
Och, förstås, kontringen från vänster om att Reinfeldt borde göra det samma med tanke på att han företräder en allians där hälften av partierna ligger under riksdagsspärren.

Annons

I Finland, menade Wetterstrand, är det inget tal om att förhandla om vad som ska hända efter valet förrän valet är gjort. "I Finland kompromissar inte partier alls före val. Man röstar på det man gillar mest. Förhandlar när man vet resultatet."

"I Finland tycks väljarna lita på att deras parti i förhandling och regering företräder sitt partis politik så gott de kan", noterade Wetterstrand syrligt.

Men i Sverige litar inte partierna på att deras väljare litar på dem. Här sitter partierna dessutom fast i blockpolitikens fälla. Så hårt att den inte ens går att överbrygga när ett främlingsfientligt parti fixar en vågmästarplats.

Endast i ett fåtal frågor har alliansen sträckt ut handen för ett samarbete med ett parti utanför regeringen, men minoritetsregerandet var enklare förr. Utan Sverigedemokraterna.

I ett allt mindre förutsägbart opinionsläge borde det inför nästa val vara mer än ett parti som sonderar terrängen – och det gäller inte minst Miljöpartiet som väl får symbolisera en åsna mellan två hötappar.

Medan V och KD är båda blocks ytterlighetspartier och inte kan räkna med något som helst samarbete utan det blockets stora parti – rör sig de övriga partierna i en öppnare terräng.

Nästa regering måste omfatta antingen S eller M - men absolut inte SD. Därutöver torde alla andra koalitioner i teorin i alla fall vara möjliga.

På 15 år har C jobbat sig från mitten ut till högerkanten, men det är kanske inget som ett byte av partiledare inte skulle kunna råda bot på?

Folkpartiet som det enda av småpartierna i regeringen som tycks ha tillräckligt stabilt väljarstöd för att inte behöva oroa sig för att åka ur riksdagen, skulle säkerligen överväga att byta block om det var vad som krävdes för att behålla ett par ministerposter.

Jonas Sjöstedt har i veckan redan försökt flirta med Miljöpartiet om hur förenliga deras och V:s politik egentligen är, men det lockar inte MP:s språkrör som hellre står fria i mitten.

Under MP-kongressen som inleddes igår var de politiska tongångarna klart mer vänster än höger – och språkröret Gustav Fridolin sa på en pressträff att det är S han helst bildar regering med.

Men han höll samtidigt demonstrativt öppet mot höger genom att säga att det är Moderaternas ointresse som försvårat ett närmare samarbete dem emellan.

Man förstår att MP spelar vågmästarspelet för att garantera sig politisk makt efter valet. Men frågan är hur mycket borgerlig politik deras väljare har överseende med.