Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP lovar stor lässatsning i skolan

Annons

Miljöpartiets så kallade gröna budgetförslag nästa vecka innehåller 2,4 miljarder kronor i satsning på skolelevers läsning.

Insatserna ska bland annat säkerställa att alla elever får tillgång till skolbibliotek och bibliotekarie, skriver språkröret Gustav Fridolin och tre andra miljöpartister i Dagens Nyheter. Ingen elev ska lämna svensk skola utan att kunna läsa en dagstidning, lovar de.

Miljöpartiet satsar sammanlagt 33 miljarder kronor på skolan i det budgetförslag som presenteras i sin helhet senare i veckan. I den summan ingår fem miljarder som partiet vill satsa under tre år för att höja lärarlönerna. Där finns också de 2,4 miljarder i ett fempunktsprogram som MP lanserade under söndagen på bland annat Bokmässan i Göteborg. Pengarna syftar till att i grunden öka elevernas läsförståelse.

Den investeringen är viktigare än ett femte jobbskatteavdrag. Och jag tror att det är en prioritering de flesta svenskar är beredda att göra, säger Gustav Fridolin, en av partiets språkrör.

Partiet vill bland annat ge 10 000 lärare varje år chansen till grundläggande fortbildning i läspedagogik. Man vill se så kallade läsombud i förskolan.

En satsning liknande det lyckade arbetet med mattelyftet. Och det är viktigt att alla lärare, inte bara språklärare, är med.

Partiet talar också om ordinationsrätt för lärare.

På samma sätt som en läkare har rätt att förskriva vilka mediciner som behövs ska en lärare ha rätt att förskriva vilka pedagogiska hjälpmedel som krävs för en elev. När en lärare i dag ser att en elev behöver stöd i ett ämne är det början på en byråkratisk resa snarare än en pedagogisk resa.

Miljöpartiet betonar framför allt vikten av bemannade skolbibliotek.

I dag saknar 210 000 elever skolbibliotek. Vi vill skärpa skollagen så att ett bibliotek definieras som bibliotek när det finns bibliotekarier. I dag står det bara att det ska finnas skolbibliotek och det har lett till en utdragen definitionsstrid där man pratar om hur många böcker är ett bibliotek, säger Gustav Fridolin.

Han kritiserar Alliansens skolpolitik.

Alliansen lägger 62 procent av satsningarna i årets budget på skattesänkningar och två procent på skolan. Då har man inte råd med vare sig bemannade skolbibliotek eller insatser så att varje barn kan lära sig läsa.

Bengt-Erik Johansson, ordförande i Dyslexiförbundet, lovordar miljöpartiets fempunktsprogram.

Mellan sex och åtta procent av eleverna har stora läs- och skrivsvårigheter. Det betyder att runt 50 000 elever i utbildningssystemet är berörda. Vi vill att alla ska vara med på läståget, oavsett förmåga och funktionsnedsättning, säger han.

Mer läsning

Annons