Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP kraftigt framåt - SD backar

Om det vore val i dag skulle Miljöpartiet få 10,8 procent av väljarsympatierna. Samtidigt minskar stödet för Sverigedemokraterna (SD).

Med valåret runt knuten är Miljöpartiet (MP) starkare än någonsin tidigare, enligt decembermätningen av Sentio Research. Sedan november har stödet för partiet ökat med 1,5 procentenheter. Om det vore ett valresultat skulle partiet fördubbla de 19 mandat som man fick ihop vid valet 2006.

Även andra opinionsundersökningar för årets sista månad pekar åt samma håll. Exempelvis ökar MP med två procentenheter i Novus Opinions mätning, till 10,9 procent jämfört med november. Den ökningen är inte statistiskt säkerställd.

För SD är det uppförsbacke och partiet backar från 7,2 procent till 5,9 procent i mätningen. SD:s tillbakagång liksom MP:s framgång är statistiskt säkerställda, enligt Sentio.

Det rödgröna blocket närmar sig egen majoritet - sedan novembermätningen har stödet ökat från 46,4 procent till 48,3 procent. Det borgerliga blocket har stöd av 44 procent av väljarna.

Totalt intervjuades 2 871 personer via telefon och i en webbpanel 1-23 december.