Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP: Kommission, inte kepsutredning

Annons

En utredning om ordning och reda i skolan. Det blev nyheten från utbildningsminister Jan Björklund när riksdagen debatterade Pisa-rapporten.

Det är inte en kepsutredning utan en skolkommission som behövs, sade miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.

Alla skyllde på alla när riksdagen på tisdagen debatterade Pisa-rapporten som kom nyligen. Den visade en dramatisk försämring av utbildningsnivån för svenska 15-åringar.

Resultaten har rasat i samtliga tre ämnen, matematik, naturvetenskap och läsförståelse, och placerat Sverige under genomsnittet i OECD.

Utbildningsministern upprepade att rapporten var sista spiken i kistan för den förra utbildningspolitiken och aviserade en snabb utredning om ordning och reda i skolan. Socialdemokraternas Ibrahim Baylan kritiserade Jan Björklund för att skylla ifrån sig.

Vi vill tillsätta en kriskommission som analyserar och kommer med förslag som vi, gärna över blockgränsen, kan arbeta med. Är du beredd att göra det, Björklund? frågade Baylan. Kräv gärna nya forskarrapporter, men läs först de som redan finns, svarade Björklund.

Miljöpartiets Gustav Fridolin gav inte mycket för Björklunds besked om en utredning om ordning och reda.

I stället för kepsutredning behövs en skolkommission, sade han.

Han efterlyste snabba åtgärder för mer stöd till elever och fler medarbetare i skolan.

Moderaten Tomas Tobé framhöll vikten av stabila statsfinanser men även att det behövs mer lärarledd undervisning. Vänsterpartiets Rossana Dinamarca kritiserade de ökade klassklyftorna i skolan och Sverigedemokraten Rickard Jomshof "massinvandringen", medan kristdemokraten Annika Eclund framhöll att självmorden i alla fall är fler i Sydkorea.

Trots utbytet av kritik så framhöll de flesta att det behövs mer lärarledd undervisning, tidigare stöd till eleverna och bättre lärare.

Mer läsning

Annons