Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP är fortfarande ett extremparti

För bara fjorton år sedan brukade Maria Wetterstrand övernatta i Yvonne Ruwaida och Åsa Romsons kollektiv i Stockholm. Då hade Miljöpartiet knappt fyra procent av rösterna, och kämpade för att hålla sig kvar i riksdagen.

Sedan dess har det osannolika hänt: Miljöpartiet har blivit folkligt.

I dag har partiet nästan 12 procent av rösterna.

Miljöpartiet håller sakta på att ta Socialdemokraternas plats som ett politiskt neutralt icke-val. En röst på Miljöpartiet signalerar till vänner och bekanta att man är en modern person som har fina värderingar, ungefär den bild som Folkpartiets väljare fick av sig själva under Bengt Westerbergs tid.

Men hur står det egentligen till med Miljöpartiets politik? Är det klokt att välja bort Socialdemokraterna eller Alliansen till förmån för de gröna?

Miljöpartiet hyllar småföretagandets och entreprenören, men vill samtidigt se en 35 timmars arbetsvecka och ett återinförande av friåret. Miljöpartiet är för friskolor, men vill inte att lärarna ska kunna dela ut betyg.

Kärnkraften menar Miljöpartiet kan avvecklas på tio år och man vill gärna se att staten helt förbjuder tillverkning av bilar som drivs på fossila bränslen redan år 2015, enligt riksdagsmännen Ulf Holm och Peter Rådberg. Det är ett förslag som i praktiken skulle innebära dödskyssen för svensk fordonsindustri.

Miljöpartiet vill också öka detaljstyrningen i vardagslivet. Inte minst för rökare, som partiet tycker ska förbjudas tända en cigarett i parker och på gemensamma torg. Inköp av franskt vin och tjeckiskt öl uppskattas inte heller: Miljöpartiet anser att friheten att föra in alkohol från andra europeiska länder bör begränsas betydligt.

Politiska förslag från Miljöpartiet som har tonats ner sedan tiden då partiets ledning bodde i kollektiv är medborgarlön (en idé om att alla människor ska få en lön av staten utan att behöva arbeta), att Sverige ska gå ut ur EU och införandet av ett räntefritt samhälle. I dag har i princip all omvälvande samhällskritik tvättats bort. Kvar finns endast allmänna begrepp som ”hållbar tillväxt”, som ingen riktigt vet vad det betyder, men som känns bra.

Samtidigt finns den miljöradikala ideologin kvar i partiet. På bloggen ”Miljöpartister i Sundsvall” skriver man: ”Ekosystemen krymper, glesas ut och stressas av människans omättliga konsumtion, det vi idag benämner tillväxt.”

På Härnösandsklubbens lokala hemsida går man ett steg längre. I en artikel på temat ideologier och brott mot mänskligheten menar man att "kapitalismens skuld är värre än både kommunismen och nazismens skuld sammantaget."

Uttalandena skulle kunna vara hämtade från en vänsterradikal hemsida för ungdomar, eller ett obskyrt nätforum. Oroväckande nog är detta aktuella texter från Sveriges tredje största partis officiella hemsida.

Miljöpartiet har vuxit under de senaste fjorton åren, inte minst tack vare Wetterstrand och klimatproblemen. Partiet har under samma period kommit till bättre insikt om hur samhället och ekonomin fungerar. Men i grunden är Miljöpartiet fortfarande ett extremparti, med åsikter som står långt ifrån den vanliga väljarens.

Lydiah Wålsten