Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mousavi på Montazeris begravning

Annons

Hundratusentals iranier följde dagens begravning av den regimkritiske storayatollan Ali Montazeri i staden Qom. Oppositionsledarna Mehdi Karroubi och Mir Hossein Mousavi besökte Montazeris hem i Qom och framförde sina kondoleanser till familjen.

Webbsajten Kaleme uppger att den iranske oppositionsledaren Mirhossein Mousavis bil angreps "av civilklädda män" under resan tillbaka till Teheran efter Montazeris begravning. En person i sällskapet ska ha skadats.

Enligt Kaleme förföljdes Mousavis bilkortege av flera män på motorcyklar. De ropade förolämpningar mot honom och hans sällskap och lyckades flera gånger längs vägen stoppa bilarna. Vid ett av stoppen ska bakrutan på Mousavis bil ha krossats.

Trots medieblockad var ett antal hemsidor eniga om att begravningen förvandlades till en jättemanifestation mot regimen, som polisen mötte hårdhänt.

Både en konservativ och en oppositionell hemsida uppgav att hundratusentals människor anlände till Qom, ett tiotal mil söder om Teheran, för att närvara vid Montazeris begravning. Utländska medier nekades tillträde till staden, så siffrorna kunde inte verifieras, och dessutom hade myndigheterna strypt internetuppkopplingarna till krypfart.

Den officiella nyhetsbyrån Irna uppgav att de sörjande "lugnt" förde kistan till Qoms viktigaste helgedom. Den halvstatliga nyhetsbyrån Fars meddelade senare att begravningen hade skett där.

Enligt oppositionssajten Kaleme stötte polis senare samman med sörjande demonstranter som efter ceremonin samlats vid Montazeris hus, där de kastade sten och skanderade slagord mot staten.

Hundratals religiösa regimvänner och medlemmar av Basiji-milisen ska också ha samlats runt huset för att i stället skandera slagord till stöd för staten

Rahesabz.net, en annan oppositionssajt, rapporterade att Basiji-medlemmar angripit Montazeris hus och slitit bort begravningsbanderoller. Enligt hemsidan ska medlemmar av regimvänliga "Ansar Hezbollah" ha kommit till begravningsplatsen och försökt störa ceremonin. De ska ha lämnat platsen efter sammanstötningar med de oppositionella, skrev nyhetsbyrån AFP.

Oppositionsledarna Mehdi Karroubi och Mir Hossein Mousavi besökte Montazeris hem i Qom och framförde sina kondoleanser. Karroubi och Mousavi hade utlyst måndagen till sorgedag och uppmanat sina anhängare att delta i begravningen av Montazeri som var en skarp kritiker av den islamiska republikens hårdföra ledning.

Montazeri var en av huvudarkitekterna bakom republiken och var tänkt att efterträda sin lärare ayatolla Khomeiny efter dennes död. Han föll dock i onåd efter att ha kritiserat politiska och religiösa restriktioner i allmänhet och statens behandling av oliktänkande i synnerhet.