Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Volvo testar självkörande bilar

/
  • Bilen sköter själv helt själv och man kan ägna tid ut surfplattan. Så tänker sig Volvo framtiden,

Volvo sticker ut hakan rejält med sin nya säkerhetsvision som innebär att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i en ny Volvo år 2020.
Det ska ske med teknik som i princip innebär att föraren blir överflödig.

Annons

– Det är spetsteknik som ger bilföraren ökad support och

ger även betydande samhällsfördelar, säger Håkan Samuelsson, vd vid Volvo Car Group.

Det heter autonom bilkörning och innebär att bilen ingriper eller agerar automatiskt. Automatisk bromsning och adaptiv farthållare finns sedan några år tillbaka. Nästa steg är teknik med en ännu högre grad av autonom körning i normala trafiksituationer.

De första autonoma funktionerna introduceras i nya Volvo XC90 i slutet av 2014.

Adaptiv farthållare med styrassistans är en teknik som automatiskt följer fordonet framför. En annan teknik känner av vägkanter och markeringar. Om bilen är på väg att köra i diket styrs den automatiskt på rätt spår igen.

Nästa steg är teknik som följer bilen framför även i högre hastigheter, vilket gör att föraren kan släppa ratten, men fortfarande övervaka körningen.

Detta banar i sin tur väg för införandet av en ännu högre grad av autonom körning där ansvaret helt tas över av fordonet, som sköter alla körfunktioner om föraren så önskar.

Tekniken testas för fullt av Volvo. År 2017 kommer 100 volvoägare att delta i projektet genom att använda 100 självkörande Volvobilar på utvalda allmänna vägar i och omkring Göteborg.

– Det är få som känner sig obekväma i ett plan som flyger på autopilot. Men det är fortfarande en ganska revolutionerande tanke för många att sitta i en bil som kör av sig själv medan föraren läser en bok, säger Håkan Samuelsson.

Mer läsning

Annons