Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Volvo hållerfortfarande ställningen

/

Annons

Måste erkänna att jag tappade förtroendet för Volvo för tio år sedan. Familjens begagnade V70 kostade många tusenlappar efter besiktningarna.

Slitna hjullager, glapp i länkarmar, styrleder med trasiga damasker och en massa andra irriterande fel.

Vi var många som klagade hos Volvos återförsäljare som var medveten om problemen.

Volvos dåvarande ägare Ford hade bestämt att deras egna underleverantörer skulle användas. Under tiden förlorade Volvo många kunder som bilmärke,

I mitten på 2000-talet fick Volvo nog och slog näven i bordet. I fortsättningen skulle deras gamla leverantörer (flera svenska, bland annat SKF) se till att bilarna höll måttet.

Sedan 2006 har problemen mer eller mindre upphört. Det är bättre stål i bromskivorna, bättre tätningar i framvagnsdetaljer som minskar risken för rost som i sin tur minskar risken för skador i hjulupphängningen.

Numera håller Volvo bra kvalité vilket också bilprovningens statistik visar.

En före detta Volvotekniker berättade att kvalitén har förbättrats, jag tror honom.

2014 blir ett viktigt år för Volvo trots att man inte har några nya spännande modeller att visa upp. Vi får vänta till 2015 då ersättaren till XC90 finns i bilhallarna.

Fram till dess får Volvo hålla sig med faceliftade modeller, bland annat V70 som är inne på 14:e året. Efter en vecka med den känns det som att Volvo går mot en ljus framtid, trots alla olyckskorpar som kraxar. V70 är egentligen en helt ny bil under skalet.

V70-modellen är landets mest köpta bil vilket visar att vi svenskar fortfarande gillar märket.

Volvo Personbilar Sverige gjorde ett av sina bästa resultat någonsin under december, trots det rådande ekonomiska läget.

Men Volvo visar fortfarande röda siffror. Ägaren Geelys krav är att nå lönsamhet 2015. Ska man tro Volvo PV:s ledning är man en god bit på väg.

Mer läsning

Annons