Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag är inte ute och cyklar"

Oj, vilken reaktion det blev när jag stack ut hakan och varnade för moderna dieselbilar.

Annons

Läs Ola Thelbergs krönika som skapade debatt

Både för och emot. En del tycker att jag är helt ute och cyklar. Andra ger mig helt rätt.

Vi tar för:

Jag håller med om att en dieselbil är en vinnare när man ska dra husvagnen, hästkärran och när man drar till fjällen med familjen. Det är vi helt överens om.

Som förare blir man dessutom lugnare bakom ratten och kör mer ekonomiskt eftersom man utnyttjar dieselmotorns höga vridmoment.

En dieselbil som får regelbunden service och som körs regelbundet, helst varje dag och minst en halvtimme, fungerar som den ska.

Emot:

Men vad händer om man slarvar med servicen och låter den stå en längre tid?

Problem med igenslammade spridare som koagulerar och behöver rengöras för stora kostnader. Men även fel i partikelfiltren.

På vissa bilar ska partikelfiltret bytas efter vissa miltal och på andra märken sitter livslånga filter. En tryckgivare känner av differenstrycket före och efter filter. När skillnaden blir för stor spär motorelektroniken på extra bränsle för att bränna ur filtret.

Detta går också att göra på verkstad med bilen uppkopplad till dator.

Så gör exempelvis Härnösands kommun med sina bilar som rullar i hemtjänsten.

En läsare berättar om en Volvo V50 som inte bytt filter på 12000 mil då den såldes (ska bytas efter 12000 mil enligt Volvo). Den andra ägaren som köpte bilen hann köra 2000 mil då motorn skar för att oljetråget var överfyllt med oförbränd diesel.

Det kostade 60 000 kronor att byta motor, bilen var av 2008 årsmodell.

Jag har flera gånger tagit upp problemet med bilbranschen. De skyller på dåligt utförd service men mitt intryck är att man försöker mörka problemet.

Det finns all anledning att fundera lite extra om du funderar på att köpa en begagnad dieselbil som gått 15 000 mil och där garantierna har upphört.

Mer läsning

Annons