Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möte med Martha Ehlin och Anna-Lena Fjellström

Annons

Den 6 maj höll Martha Ehlin och Anna-Lena Fjellström en föreläsning om organdonation. Samlingen hölls på Örnsköldsviks sjukhus. Martha och Anna-Lena representerar föreningen MOD – Mer Organ Donation.

Martha inledde med att berätta om sin fantastiska sjukdomshistoria. Sjukdomen gav sig först tillkänna genom trötthet och värk i kroppen. Det visade sig att Martha hade drabbats av cancer i bukspottkörteln och cancern hade spridit sig till levern. Alternativet för Martha var cellgiftsbehandling livet ut, för att bromsa cancern, eller en transplantation av fem organ. Martha valde det senare.

Hon känner stor ödmjukhet och tacksamhet till den person som hade sagt ja till donation, och därigenom kunde ge henne fem organ.

Under väntetiden kände Martha att hon hade för lite information om sjukdomen, därför började hon söka på nätet. Men det blev en lång och jobbig väntan. Men så kom dagen då det ringde från sjukhuset och meddelade att man hade de fem organ som behövdes. Martha kallar detta datum sin ”nya födelsedag”. De fem organ hon fick var lever, bukspottskörtel, magsäck, tolvfingertarm och tunntarm.

Efter transplantationen vaknade Martha efter 17 timmar och drabbades av många komplikationer. Hon låg på intensiven i fyra månader och det var en kamp mellan liv och död. Under den svåra tiden fick Martha mycket stöd av familjen. Till sist önskade hon att få ligga på gräsmattan och känna doften av det gröna gräset och det ordnades och där på gräset bestämde hon sig att hon ville leva, då satte hon upp ett stort mål att om två år delta i World Transplantation Games (WTG), som skulle gå i Göteborg och målet var att delta i fem grenar. Hon tillfrisknade och kunde genomföra sina planer tillsammans med 1 500 deltagare från hela världen. Martha kände att hon ville engagera sig i donationsfrågan. Därför bildades MOD 2012, Mera Organ Donation.

Läs mer om Martha Ehlin och Anna-Lena Fjellström

MOD har som målsättning att alla som behöver ett organ ska ges möjlighet till transplantation. Sverige ligger på 22 plats i Europa när det gäller organdonation. Det beror på att 85 procent av svenskarna är positiva till organdonation, men endast 15 procent är anslutna till donationsregistret. Det som hindrar organdonationen i Sverige är regelverket och brist på tydliga regler. En del länder har Ja-register, en del Nej-register och en del inga register alls och det verkar inte vara det som har betydelse för antalet transplantationer. MOD sysslar med att informera om organdonation i skolar, företag och sjukvården. Anna-Lena Fjellström betonar vikten av att meddela familjen sin inställning till donation. Gå gärna in på organdonation.se.

Trots allt ökar antalet transplantationer i Sverige. Från 692 stycken 2012 till 816 stycken 2014. Anmälan till donationsregistret har också ökat från 34 000 till 100 000 under samma tid. Martha och Anna-Lenas förnämliga presentation avslutades med en applåd från de närvarande som uttryck för beundran för de två medverkande som övervunnit många svårigheter, men som har livsviljan och glöden som krävs för att klara av stora utmaningar.

Lars Eriksson

Bengt Sandström

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons