Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Möt tidigare Modoscouten som tagit sig till NHL-scenen: "Klart jag hjälpt Modo få spelare"

Han började jobba som scout på deltid för Modo för sex år sedan.
I dag är Ö-vikssonen Joakim Grundberg Europascout för Philadelphia Flyers.
– Klart att jag hjälpt Modo med att få dit några spelare, säger han i en lång intervju med Sporten.

Jag träffar Joakim Grundberg i Hartwall Arena, bara ett par minuter innan semifinalmötet mellan Sverige och Finland i JVM ska starta.

Han är där för Philadelphia Flyers räkning. Något som innebär att han, olikt i princip alla andra som är på plats, har ett par lite annorlunda glasögon på sig. Medan publiken endast är där för att njuta av hockey, käka lite korv och umgås med familj eller polare har Joakim Grundberg ett helt annat ansvar.

Han ska scouta, analysera och utvärdera spelare. Precis som han gör året om, i hela Europa. På ett sätt är ett superhett semifinalmöte mellan två bittra grannar som en vanlig arbetsdag för Joakim Grundberg. Han ska hitta nästa stjärna som Philadelphia Flyers kan drafta sommaren.

– Ja, alltså... Detta är ju ett jätteroligt och intressant jobb. Gillar man hockey så är det inte mycket att klaga på, säger han när jag frågar honom om han trivs med sitt jobb.

Det finns dock, precis som med de flesta jobb, nackdelar.

– Det är mycket resande. Det är väl baksidan med jobbet, man är borta mycket från familjen tyvärr. Jag åker över hela Europa och ser matcher och turneringar för Flyers räkning. Min fru skulle säga att jag inte är hemma så mycket, men jag bor där och det blir mycket tid hemma ändå. Vissa månader är det mer än andra såklart, men jag är hemma mycket.

LÄS MER: Förre Modoprofilens karriär kan vara över: "Ser ut som att jag inte spelar mer"

Joakim bor hemma i Örnsköldsvik med frun Linn och sonen Knut. Han är tillbaka i staden han föddes och växte upp i efter ett äventyr i Stockholm där han jobbade på handelshögskolan.

Men det var inte det enda Joakim gjorde i huvudstaden. Det var där scoutingbanan inleddes när han för sex år sedan började hjälpa Modo.

– Jag hjälpte Modo lite som scout tidigare när jag jobbade på handelshögskolan i Stockholm. Det började med att jag hjälpte dem med scouting för yngre spelare, som på hockeygymnasiet. Jag bodde i Stockholm då och hade den regionen.

Hade du ett finger med i några Modovärvningar på den tiden?

– Klart att jag hjälpt Modo med att få dit några spelare, men det var Markus Näslund som var general manager då som tog de slutgiltiga besluten. Jag vill inte berätta vilka spelare jag varit inblandad med, säger han.

I tre år har han jobbat som scout för Philadelphia Flyers. Det blir utan tvekan en hel del resande i Europa när säsongerna är i gång. Joakims huvudfokus ligger på att hitta spelare som kan vara intressanta för Flyers i draften.

– Jag ska titta på alla unga spelare som är draftbara. Det är upp till alla spelare som är 20-21 år. Jag har en kollega som ser äldre spelare i Europa, men jag ser också äldre även fast det inte är mitt område. Mitt ansvar är de draftbara spelarna.

SE MER: Anders Forsberg om sitt nya liv – och Modospelaren han är öppen för att drafta

Två spelare som numera ägs av Philadelphia är Brynäs stortalanger, Oskar Lindblom och Felix Sandström. Lindblom draftades i femterundan 2014 och i somras fick Felix dra på sig Philadelphia-tröjan i runda tre.

Den scout som såg Brynäsarna flest gånger och pushade för att Flyers skulle drafta dem? Just det, Joakim Grundberg.

– Jag såg dem mycket och gillade vad jag såg. Därför pushade jag för dem två när jag pratade med Philadelphia. Men ingen blir draftad för att en scout gillar en utan besluten tas av flera personer i organisationen. I slutändan är det också general managern och scoutchefen som tar beslutet. Men jag, och hela scoutgruppen, gillade killarna mycket och de var högt upp på våra listor, säger Joakim.

Felix Sandström och Oskar Lindblom har tagit stora kliv denna säsong. Sandström har stundtals konkurrerat ut Bernard Starkbaum i målet och Lindblom har bildat en av SHL:s hetaste kedjor tillsammans med Greg Scott och Anton Rödin.

Joakim Grundberg berättar att Philadelphia-ledningen är mer än nöjd med både Felix Sandström och Oskar Lindbloms framfart.

– Oskar har varit jättebra och vi gillar honom verkligen. Han har bra storlek, spelsinne och sedan är han smart och stark på isen. Han jobbar alltid hårt, är lojal och väldigt pålitlig. Vi ser att han har en bra känsla för det offensiva spelet, han är ofta spelbar och rör sig i rätt ytor. Han gör väldigt mycket bra saker. Skridskoåkningen behövde han förbättra, och det har han gjort, men han har en lång väg kvar som alla unga spelare. Han måste fortsätta utvecklas och ta steg för att nå hela vägen. Det är egentligen upp till honom hur bra han vill bli.

– Felix har varit jättebra i Brynäs och vi gillade honom tidigt. Vi hade höga tankar om honom inför draften och var jätteglada att vi fick honom. Vi hade förhoppningar att han skulle få chansen i Brynäs, men vi trodde inte att han skulle få spela så mycket som han gjort. Det är inte många målvakter i hans ålder, i genom alla tider, som spelat så mycket som han gjort och presterat så bra. Det är ovanligt, och jättepositivt för oss.

Är han en framtida Flyersmålvakt enligt dig?

– Han har alla möjligheter att ta sig dit. Han måste fortsätta utvecklas, men han har alla verktyg. Han är all round som målvakt, väldigt tävlingsinriktad, duktig på att hantera press och stark mentalt. Saker som är nycklar för att lyckas som målvakt. Klarar man inte av det blir det svårt att spela på hög nivå, men Felix klarar av det.

Och Brynäsfansen kan mycket väl få njuta av talangerna en säsong till. Joakim Grundberg förklarar att det finns ett stort tålamod från Flyers sida att båda två ska få utvecklas i lugn och ro.

– Vi kommer ha tålamod med både Felix och Oskar. Och så länge de är i en bra situation i Brynäs, de får spela mycket och trivs, så är det ingen brådska att plocka över dem.

Tror du att Philadelphia vill ta över dem redan efter denna säsong?

– Jag tar inte beslutet, men vi får utvärdera det efter året. I Felix fall är det väldigt osannolikt och i Oskars fall så får ett beslut tas efter säsongen. Det beror på vad han, Brynäs och Philadelphia vill. Det är många faktorer som spelar in men det är ovan mitt huvud så att säga. Men de kan mycket väl vara kvar i Brynäs ett år till.

LÄS MER: Förre Modo-ordföranden: "Byta ut många personer ger ingen stabilitet"