Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mot svindlande höjder

Just det, mot svindlande höjder gick Sverigedemokraterna i riksdagsvalet 2014, inte förvånande utan förväntat. Under de senaste åtta åren har SD skördat framgångar, trots ytterst olämpliga och odemokratiska uttalanden. Har övriga partier banat vägen för dem? SD har helt enkelt fått hållas.

Visst har rikspolitiker med flera förfasat sig och bestämt sagt att samarbete med ”dom” inte kommer att ske. Redan tidigt lades locket på, det vill säga man låtsades att de inte fanns och så var de ur vägen. Fel, fel, fel. Under tiden arbetade SD i lugn och ro med att föra ut sin politik, vilken undergrävde övriga partiers förtroende, eller hur ska man tolka deras framgång?

I riksdagen borde man ha engagerat sig mer och tagit hetare debatter med SD och nagelfarit deras syften, helt enkelt öppet ställt dem mot väggen. Som sagt, SD har i lugn och ro tjänat på den tystnad och avvisande hållning som politikerna hitintills haft.

Alla partier medgav att ingen samverkan med SD skulle ske, men vad var det som hände i valet till talman? Sverigedemokraternas Björn Söder seglade in i riksdagens presidium, med politikernas goda minne. Som andre vice talman kommer vi att se Björn Söder representera Sverige i flera officiella sammanhang. Vad sänder det för signaler till andra länder? Denne representant som uttalat sig så olämpligt och förnedrande om invandrare, islam med mera blir alltså ett av Sveriges ansikten utåt. Dessutom, Söder är med och leder arbetet i den lagstiftande församlingen. Vilken seger för SD och symbolvärde!

Enligt praxis bör det tredje största partiet ha en post i presidiet men det betyder inte att praxis alltid måste följas. Björn Söder som andre vice talman är direkt olämplig med sina homofobiska, rasistiska och ytterst odemokratiska uttalanden genom åren. Hans position i presidiet är ett stort symbolvärde för hans parti och en acceptans av deras politik.

Övriga partier hade chansen att protestera ”på riktigt”, det vill säga antingen föra fram en kandidat eller rösta nej… Eller fanns det verkligen ingen annan kandidat att tillgå? Observera att de flesta som röstade ja var Sverigedemokrater får man anta, eftersom Söder fick 52 röster och 46 SD-ledamöter fanns på plats, 292 röstade alltså blankt det vill säga endast 6 röster kom från andra partier… hm. Vad övrigt är, är tystnad!

Till sist tror jag inte att alla som röstade på SD i riksdagsvalet är rasister eller fullt ut delar alla SD:s åsikter, men den analysen är en annan fråga.

Kerstin Svensson

Moderaterna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel