Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moskva ruskar av sig process

Annons

Moskva ruskar av sig beskedet att Nederländerna vidtar rättsliga åtgärder mot Ryssland för att Greenpeace-aktivister lagförs.

Och Australien har uttryckt "oro i fallet" till Ryssland.

I september greps 30 aktivister från 18 olika länder, varav en svensk, vid en protest mot rysk oljeprospektering i Arktis. Ryssland planerar att lagföra gruppen, som greps i samband med bordningen av fartyget Arctic Sunrise, för sjöröveri vilket kan ge 15 års fängelse.

Två nederländska medborgare finns i gruppen och Arctic Sunrise seglade under nederländsk flagg. Nederländska regeringen meddelade på fredagen att den inleder ett skiljeförfarande mot Ryssland, där en tvist avgörs av skiljeman eller skiljenämnd i stället för av domstol.

Men ryske biträdande utrikesministern Alexej Mesjkov sade på lördagen att Ryssland länge tryckt på mot Nederländerna för att stoppa aktionerna med Greenpeace-fartyget.

Tyvärr har det inte skett. Därför har vi många fler frågor till den nederländska sidan än vad den kan ha till oss, sade Mesjkov.

Utrikesminister Julie Bishop har uttryckt Australiens oro till biträdande utrikesminister Igor Morgulov. Australien ifrågasätter också åtalspunkten sjöröveri.

Mer läsning

Annons