Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mordmisstänkt 19-åring var inte psykiskt sjuk

Den 19-åring från Härnösand som är misstänkt för mordet på 65-årige Jarl Ivar Karlsson lider inte av någon allvarlig psykisk störning.
Det visar resultatet av den rättspsykiatriska undersökningen.
Det betyder att han kan dömas till fängelse.

Annons

19-åringen har genomgått en undersökning vid den rättspsykiatriska avdelningen i Huddinge. Utlåtandet för 19-åringen inkom till Ångermanlands tingsrätt under fredagen. Utlåtandet för 22-åringen kommer till tingsrätten under måndagen. På tisdag till veckan fortsätter rättegången med slutpläderingar.

Det är endast den första sidan i utredningen som är offentlig. Där skriver överläkare Sara Bromander att 19-åringen inte har begått den misstänkta gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Han lider inte heller av en allvarlig psykisk störning.

"Det finns inga medicinska förutsättningar för att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård", skriver Sara Bromander.

19-åringen är misstänkt för att i april, tillsammans med 22-åringen, ha mördat 65-årige Jarl Ivar Karlsson i Härnösand. Enligt åtalet ska han ha hjälpt sin kamrat att knivhugga Jarl Ivar Karlsson, som kom på dem med att vandalisera skyltfönster.

Även om 22-åringen ska ha hållit i kniven så ska 19-åringen betraktas som lika skyldig till mordet, enligt åklagaren Staffan Blyberg.

Före mordet hade de båda festat hos en person i Härnösand och bjudits, eller köpt hembränt av honom.

– Jag drack några klunkar, sedan minns jag inget mer från natten, sade 19-åringen under rättegången.

Han kunde inte ge någon förklaring till att det fanns DNA på den kniv han bar i byxlinningen och som polisen påträffade vid gripandet.

– Det finns ingen annan tänkbar påföljd än livstids fängelse, sade Staffan Blyberg under rättegångens tredje dag.

Annons