Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mordhistoria i sällskap med myggor och flygplan

Mordet på bondhustrun Barbara Nyberg från Ljustorp, 1865, är en historia som berättats i många generationer i trakten.

Händelsen har nu blivit blev teater och på fredagskvällen var det premiär på Lögdö Bruk med amatörteatersällskapet Häxan från Sundsvall.

På stampat scengolv av jord, till ljudet från flygplan på inflygning till Midlanda, myggor som dessbättre inte var på bithumör samlades vi 150 personer (slutsålt) till en minnesvärd teaterkväll.

Manusförfattaren Kerstin Hultin har grävt djupt nere i arkiven och fått fram en spännande händelse som i dag skulle ha fyllt kvällstidningarnas löpsedlar.

Teatersällskapet Häxan är en härlig blandning av gammalt och nytt. Bonden och anstiftaren till mordet på sin hustru Barbara spelas frejdigt av Tord Lundgren med ett 40-tal teateruppsättningar i bagaget. Han var kvällens behållning tillsammans med Camilla Linnéa Weidman (Barbara) och Härnösandskillen, Joel Kristoffersson, 25.

– Det var hur roligt som helst, min dröm är att få börja på scenskolan. Men oj, vad kallt det var om fötterna mot slutet, vi spelade barfota, säger Joel som jobbar på Comhem i Härnösand och beskriver sig som en teaterapa sedan fjärde klass.

Kvällen tog ett tvärt slut med det dödande gevärsskottet mot Barbara Nyberg. Och för att riktigt förstå hela historian var det nödvändigt att ha det välskrivna programmet i sin hand.

Där kunde man bland annat få reda på att den som sköt det dödande skottet, Petter Hedin, avrättades genom halshuggning i Kallbäcken, på gränsen mellan Medelpad och Ångermanland. För övrigt den sista avrättningen i Västernorrland.

Men hade efterspelet också varit med i handlingen skulle det ha blivit alldeles för komplicerat och risk för många byggbett.

Det var långa applåder efter tillställningen och vi gick därifrån med tankarna att det inte vara så mycket annorlunda då jämfört med dagens svarta mordrubriker.

Svartdjefulen i Ljustorp

Manus: Kerstin Hultin

Regi: Jessica Henriksson

Teater Häxan

Lögdö bruk i Timrå, fredag kväll