Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mördarsniglarna anfaller

Sommaren nalkas med stormsteg. Och med den är det också comeback för de förhatliga mördarsniglarna - trädgårdsägarnas största skräck.

Men hur man ska ta itu med de otäcka odjuren?

En undersökning som trädgårdskedjan Plantagen gjort bland mer än 1 200 trädgårdsägare i Sverige visar att just mördarsnigeln är det som de fruktar mest. På andra och tredje plats hamnar ogräs respektive annan ohyra, dock långt efter de spanska skogssniglarna.

Plantagen har listat sina bästa tips för att trädgårdsägaren ska kunna ha en chans mot dem. Så här besegrar du mördarsniglarna: Förbered genom att räfsa bort gamla löv och döda växtdelar. Lyft på stenar, krukor och tunnor och ta bort sniglar och ägg. Titta igenom översta lagret på komposten.

Gå på snigeljakt sena kvällar och tidiga morgnar. Plocka, klipp av huvudet och släng i soporna. Använd snigelmedel och gör en ölfälla. Det lockar sniglarna som kryper ned i ölet och drunknar. Töm fällan var tredje eller fjärde dag.

Börja i tid för att ha en chans mot mördarsniglarna, tipsar Plantagens trädgårdsmästare Johanna Fröberg. Växter i kruka kan till exempel skyddas genom en koppartejp runt krukan.

Nyligen har Kemikalieinspektionen godkänt att millimeterstora rundmaskar får användas mot den spanska skogssnigeln. Masken, som går under namnet Phasmarhabditid hermaphrodita, används i Norge sedan flera år.

Forskare har kommit fram till att den fungerar hundraprocentigt mot unga, små sniglar om den används på små ytor. Masken ska även prövas på större ytor.

Sniglarna dödas genom att masken borrar sig in i dem och infekterar dem.MARIA VICTORIN/TT