Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Morales utropade seger i valet

Bolivias president Evo Morales har utropat sig som segrare i söndagens presidentval. Vallokalsundersökningar visar att han fått stärkt mandat för att genomdriva socialistiska reformer som splittrat landet.

Flera undersökningar tydde på att Morales får mellan 62 och 63 procent av rösterna. Den konservative kandidaten, förre guvernören Manfred Reyes Villa, såg ut att få kring 23-24 procent.

Något officiellt valresultat väntas inte förrän under tisdagen, men allt talar för att det blir en jordskredsseger för den sittande presidenten.

Efter att vallokalerna stängt utropade Morales segern inför jublande anhängare från en balkong i presidentpalatset. Han sade att han var glad att bli återvald på presidentposten. Presidenten menade också att det är hans plikt att nu skynda på förändringstakten i Bolivia.

Manar till samling

Morales gav även en samarbetsinvit till oppositionen.

Låt dem komma och arbeta tillsammans med mig. Bolivia kommer först, före några krav från någon grupp eller region, sade Morales som hade sällskap med vicepresidenten Alvaro Garcia Linera.

Ännu är det inte känt hur många platser Morales Rörelse för Socialism fått av de 157 i kongressen, landets lagstiftande församling. Partiet dominerar redan de två kamrarna, men målet är att få minst två tredjedelar av platserna eftersom det skulle ge Morales ökat svängrum att genomföra reformer.

Morales har starkt stöd bland Bolivias ursprungsbefolkning, som utgör uppåt 60 procent av invånarna. De har nu fått mer makt och självförtroende efter att länge ha förtryckts av den minoritet som har europeiska rötter.

Dödliga våldsamheter

Men andra har inte gynnats av reformarbetet, som bland annat resulterat i regler om hur mycket mark någon får äga och nationalisering av energi- och telekommunikationsföretag.

De fruktar nu att kongressen kommer att klubba igenom en lag som ger ursprungsbefolkningens samhällen rätt till självstyre. Det har redan tolkats som att ursprungsbefolkningen får rätt att beslagta mark som har andra ägare.

Spänningarna mellan presidentens anhängare och oppositionen urartade i dödligt våld i fjol, men våldet har avtagit något efter en folkomröstning som slutade med att Reyes Villa och andra "upproriska" guvernörer förlorade makten.

Reyes Villa står nu också inför ett fängelsehot sedan Morales anklagat honom för korruption. Uppgifter har gjort gällande att den förre guvernören har köpt en flygbiljett för att kunna fly ut ur landet.