Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Morales mot dubbel valseger

Annons

Allt talade på söndagen för att Bolivias sittande president Evo Morales skulle gå segrande ur dagens båda val, vilket kommer ge honom möjlighet att utöka statskontrollen över ekonomin.

Opinionsmätningarna har gett Morales mer än hälften av rösterna i presidentvalet. Motkandidaten Manfred Reyes Villa har inte getts mer än 20 procent.

Morales, som är aymara-indian, blev president 2005 som den förste företrädaren för landets urfolk och indianrösterna väntades nu bära fram honom till omval. Och då kommer han att kunna sitta kvar till 2015, efter den folkomröstning som hölls i början av 2009 och förlängde presidentens mandatperiod.

Även parlamentsval genomfördes på söndagen, och det såg ut som om också detta skulle ge Morales stärkt ställning. Hittills har oppositionen kontrollerat senaten, den ena av kongressens två kammare.

Bolivia är trots reserver av bland annat naturgas Sydamerikas fattigaste land, och det är urbefolkningen som haft de sämsta förutsättningarna, medan ättlingar till invandrare från Europa - 40 procent av befolkningen - lever i de delar av landet där marken är bördigast och mineralfyndigheterna störst.

Morales för en utpräglad vänsterpolitik, med skarp USA-kritik och uttalat stöd för Venezuelas president Hugo Chavez. Hittills har Morales bland annat begränsat de tillåtna arealerna för jordägande och förstatligat företag inom energiutvinning och telekommunikationer.

Med stärkt väljarstöd i ryggen lär han dra vidare åt vänster, så att risken ökar för fördjupade motsättningar inom landet.