Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mopeden går en ny vår till mötes

Efter att under en lång tid ha dalat i popularitet har nu mopedåkandet åter blivit på modet. Allt fler åker moped och det är moped klass 1, den så kallade EU-moppen som ökat efter vägarna.

Vid Vallaskolan i Sollefteå står mopeder på rad och för ungdomarna innebär mopederna att de tämligen snabbt och enkelt kan ta sig till olika platser. Och så är det kul också.

- Man tar sig fram lätt och så är det är roligt att hålla på med moppen, säger Erik

För att hålla på och meka med sin moppe är en del av tjusningen och ingenting man överlåter åt föräldrarna.

- Meka, det är ju det som är roligt, säger Tove.

De flesta har EU-moppar som alltså kräver ett körkort eller förarbevis. Utbildningen består av både praktiska och teoretiska moment med ett avslutande prov. Utbildningen tar upp sådant som fordonskännedom, trafikregler, trafikens förrädiska situationer och människans begränsade förmåga.

Det var inte fler än 26 EU-moppar i trafik 1999 och 2005 uppgick antalet till mer än 58 000. Men mopedåkandet är också förenat med risker. Förra året dödades 15 mopedister i trafiken och 340 blev svårt skadade.

Ungdomarna Allehanda Media träffar säger sig kunna trafikregler och är medvetna om sin utsatthet och att bilförare inte alltid observerar deras framfart men att det inte är något de direkt sitter och tänker på när de kör.

- Men det är klart att man måste vara uppmärksam om ser en bil komma fram i en korsning, säger Theodor.


INGRID ELDEKLINT
070-658 45 78