Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Monica Z" stor vinnare på filmgalan

"Monica Z" tog hem flest priser, fyra stycken, på Guldbaggegalan.
Men det blev Anna Odells omdiskuterade "Återträffen" som utsågs till årets film.

Annons

Tack verklighetens folk, jag vet att ni finns där och att ni har sett filmen, det är fantastiskt, sade Odell.

När film-Sverige skulle hylla bioåret 2013 på Cirkus på måndagskvällen fördelades priserna jämnt mellan de stora favoriterna. Edda Magnason belönades, ganska väntat, med en Guldbagge för titelrollen i "Monica Z" och Mikael Persbrandt prisades för sin insats som den alkoholiserade pappan i filmatiseringen av Åsa Linderborgs bästsäljande roman "Mig äger ingen".

Den här filmen har betytt mycket för mig både personligen o professionellt, det här priset vill jag dela med alla beroende som lider ute i kylan i dag sade Persbrandt i talarstolen.

Till TT säger han:

Det känns bra att ha gjort den här filmen, en rulle där jag får använda hela mitt 50-åriga liv.

TT: Hur ska du fira?

Jag har firat i hela mitt liv, jag ska åka härifrån, vad ska jag säga, "att jag ska dansa hela natten"? Jag är glad för baggen men jag är hungrig, funderar på en tunnbrödsrulle.

Tredje gången gillt för Persbrandt

Det tredje gången Mikael Persbrandt vinner en Guldbagge. Han belönades bland annat för bästa manliga huvudroll i "Maria Larssons eviga ögonblick" för fem år sedan. Edda Magnason debuterade däremot i stora sammanhang med sin genombrottsroll som jazzsångerskan Monica Zetterlund. Med tårfyllda ögon tog hon emot sitt pris och tackade alla som kände Monica i verkliga livet, och peppat henne med "ångestdämpande kommentarer" inför rolltolkningen.

Tiden med Monica har varit en lysande tid, så känslomässig. Jag har blivit så inspirerad att jag gärna vill göra det igen. Men nu blir det främst musik ett tag, säger hon.

"Monica Z" vann även priser för regi till Per Fly, bästa manliga biroll till Sverrir Gudnason och bästa kostym till Kicki Ilander.

Odell blev kvällens drottning

Men kvällens drottning blev Anna Odell. Den omstridda konstnärens debutfilm "Återträffen" hyllades unisont av kritikerna vid premiären i höstas och nu belönades filmen med priserna för bästa manuskript och det allra finaste - det för bästa film. Anna Odell är dessutom historisk i Guldbaggesammanhang eftersom hon var nominerad samtidigt till både årets bästa regissör, manusförfattare och skådespelare för en och samma film.

Jag kunde inte drömma om det här i början, men när vi kom halvvägs in i arbetet med filmen fanns det folk som sade att den var så här bra. Det känns jätteroligt, och jättekonstigt, säger hon till TT.

Anmärkningsvärt nog i en mansdominerad bransch är det tredje året i följd priset för bästa film går till en debutfilm av en kvinnlig regissör efter Gabriela Pichlers "Äta sova dö" (2012) och Lisa Aschans "Apflickorna" (2011).

Firade 50 år

Guldbaggegalan var mer än vanligt en nostalgiskt tillbakablick. Det är i år 50 år sedan den allra första galan arrangerades i all enkelhet vilket årets värd Sissela Kyle ofta återkom till, bland annat i det historiskt tillbakablickande öppningsnumret.

Årets hederspris gick till producenten och professorn Kalle Boman och Gullspiran för särskilda insatser inom barnfilmen gick till Lukas Moodysson. Biopublikens pris gick till "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann".

Mer läsning

Annons