Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mondi gör storsatsning i Dynäsfabriken

Mondi Dynäs rustar för framtiden. Med tre större investeringar förbättras produktionseffektiviteten samtidigt som man gör energi- och miljövinster. Företaget har också nyligen ansökt om att få öka Dynäsfabrikens produktion med ytterligare 40 000 ton per år.

En av investeringarna, en ny rullmaskin till pappersmaskin 5, togs i drift i slutet av 2012. Hur stor den investeringen var i kronor räknat vill eller kan inte Mondi Dynäs vd Robin de Jong uppge.

– Mondi centralt är mycket restriktiva att lämna ut den typen av uppgifter.

Det gäller även de två kommande investeringar som ska göras i Dynäsfabriken. En av satsningarna är att bygga en ny mesaugn. Den kommer att ersätta de två ugnar som finns idag. Den nya ugnen blir energisnål, vilket gör att fabrikens oljeförbrukning minskar och utsläppen av koldioxid blir lägre.

Redan idag är PM6, pappersmaskin 6, en av världens mest effektiva maskiner för tillverkning av kraftpapper. Nu ska den bli ännu mer effektiv. Maskinens hela driftssystem, både elektriska och mekaniska delar, ska bytas ut. Även denna åtgärd kommer att medföra minskad energianvändning.

Besluten är fattade och häromveckan informerades hela personalen om de kommande investeringarna.

– Ja, det var goda nyheter och de anställda har tagit emot beskedet väldigt positivt, berättar Robin de Jong.

Planeringsarbetet med de båda investeringarna startar omgående. Målsättningen är att den nya mesaugnen ska vara byggd och i drift i slutet av detta år. Tidsplanen då det gäller åtgärderna på PM6 är att det hela ska vara klart i maj 2014.

Att det handlar om väldigt stora och kostsamma investeringar är uppenbart. Frågor om hur stora kan alltså inte Robin de Jong svara på. Men han säger dock att investeringspaketet är det största i Dynäsfabriken på många år.

Det är också uppenbart att Mondis koncernledning i Wien tror på fabrikens framtid och konkurrenskraft samt dess förmåga att tillverka kraftpapper av hög kvalitet. Att Mondi nyligen också ansökt om att få öka produktionen i Dynäs från 260 000 till 300 000 ton per år understryker detta faktum.